Szombathely

2014.08.15. 14:15

Jobban megéri telekocsival autózni

Szombathely - Növekvő népszerűségnek örvend a telekocsis szolgáltatás az utazni vágyók körében.

Pócza Gabriella

A rendszer lényege, hogy a sofőr a rendelkezésre álló két internetes felület közül az egyikre feltölti utazása időpontját, illetve a kiindulóhelyet és az úti célt, majd várja a meghirdetett férőhelyekre az utastársakat, akik a rendszerben értesülnek a hirdetésről.

A legnépszerűbb útvonalak a fővárost a vidéki nagyvárosokkal összekötő utak, Szombathely ezek közül a hatodik, illetve a tizenharmadik helyen áll. Emellett a Vas megyén belül ingázók és a külföldre utazók közül is sokan választják ezt az utazási lehetőséget.

A két szolgáltatás alapítói egyetértenek abban, hogy sokkal inkább megéri telekocsival útnak indulni, mert ezzel háztól házig közlekedhet az utas, valamint a jó útlefedettség miatt gyorsabb és olcsóbb is az utazás.

A telekocsizás során vidékre utazó autósok az internetes oldalakon szabad helyeiket felajánlják azoknak, akik szintén azonos úti célt tűztek ki maguk elé. Az utazók két szolgáltató közül választhatnak.

Gyürüs Máté, az egyik telekocsi oldal alapítója elmondta: a Vas megyén belül ingázók, és a Budapestre utazók választják a legtöbben a telekocsi szolgáltatást, valamint azok, akik a megyehatáron átnyúló vonalon utaznak.

- Országosan a Budapestet és a vidéki nagyvárosokat összekötő utak vannak az élen, Szombathely a hatodik-hetedik helyen áll - mondta. Hozzátette: pénz és idő szempontjából ezt az utazási módot ajánlja, mert egy budapesti út összköltsége feleannyiba kerül, mint egy teljes árú menetjegy, és időben is lehet spórolni.

A másik telekocsi rendszerben Szombathely kicsit hátrébb csúszik.

- A város népszerűség szempontjából a tizenharmadik helyen áll. Ugyanakkor más környező településekről is indulnak autósok - mondta el Haidekker István, az egyik alapító. Hozzátette: Bécs és München is gyakori úti célként szerepel a hirdetésekben. Anyagiak és idő szempontjából megegyezik a véleménye Gyürüs Mátééval, ugyanakkor hozzátette: az utazási élmény is sokat számít.

Vass Péter már élt a szolgáltatás lehetőségével.

- Pár évvel ezelőtt egy gyors fuvarra volt szükségem, ekkor találkoztam először a telekocsival - mesélte. Kezdetben ódzkodott attól, hogy idegen sofőr mellé üljön be, de végül bátran belevágott, és nem bánta meg. Azóta többször, elsősorban utasként vette igénybe a szolgáltatást. Olyanra is volt példa, hogy Bécsbe autózott ezzel a megoldással.

- A kedvenc utam az volt, amikor a győri árvíz idején utaztunk telekocsival. Sok érdekes alakkal találkozik ilyenkor az ember. Ha legközelebb utazni fogok, akkor is szívesen választom majd ezt a lehetőséget - mesélte Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!