Szombathely

2014.08.05. 16:50

Megemlékezés a roma holokauszt 70. évfordulóján

Szombathely - Szombathely Megyei Jogú Város Roma Önkormányzata megemlékezést tartott a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából.

Némethy Mária

A Jászai Mari utca elején van egy park. Ez volt az a hely, ahol 70 évvel ezelőtt, 1944 novemberében összegyűjtötték a szombathelyi romák egy részét, innen szállították el őket Komáromba átmeneti táborba. A szabad ég alatt tartották őket a hidegben napokig. Időseket, gyerekeket, nőket is. Aztán sokukat elszállították Németországba rabszolgamunkára, koncentrációs táborba.

A roma önkormányzat tagjai a megemlékezésen: Vajda László Orfeusz elnök, Forgács Károlyné alelnök és Forgács Károly.                  Fotó: Benkő Sándor

Tíz éve az elhurcolt romák emlékhelye áll a parkban, itt tartják a roma holokauszt megemlékezést Szombathelyen. Most hétfőn Vajda László Orfeusz, a roma önkormányzat elnöke emlékbeszédében azt is elmondta: több ezerre becsülik a roma áldozatok számát, de a kutatás, az anyaggyűjtés még tart. Az áldozatok emlékére koszorút helyezett el több szervezet képviselője, köztük volt dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Ipkovich György, az MSZP polgármesterjelöltje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!