Szombathely

2014.09.05. 14:22

Újabb állatkínzás Szombathelyen - Valószínűleg lövedék okozhatta a cica súlyos sérülését

Szombathely – Újabb állatkínzás történt a megyeszékhelyen, az áldozat ezúttal egy fekete-fehér macska. Állítólag meglőtték.

Pócza Gabriella

 

A történtek után a macska rendkívül félénk lett, a tulajdonos lánya, Incédi Kitti is csak nagy nehezen tudta kézbe venni a sérült cicát (Fotó: Zergi Borbála)

Incédi László, az állat tulajdonosa elmondta: családi házas övezetben laknak immár huszonöt éve, ez alatt az idő alatt mindig voltak állataik. Jelenleg négy cica és egy kutya gazdái.

– A most megsérült macskának először a nyakán keletkezett seb, ami úgy tűnt, egy huroktól, vagy más csapdától származhat. Ezután törött el két héttel ezelőtt a jobb hátsó lába, ami utólag úgy tűnik, egy lövés eredménye volt – mondta. A tulajdonos hozzátette, furcsa számára, hogy csak azokat az állatokat érik ilyen, és ehhez hasonló balesetek, amelyek nemcsak az udvaron járnak-kelnek, hanem időnként elcsatangolnak. Abban biztos, hogy a macskát nem véletlen baleset érte, a két sérülés – a nyakon lévő seb és a lábtörés – körülbelül tíz napos különbséggel történt. Emellett több tízszer kellett állatorvoshoz fordulniuk mérgezés vagy nyakon ejtett sérülés miatt, ugyanis minden hónapban történik ilyen eset.

Összesen négy cica, köztük két kölyök él az Incédi család udvarán (Fotó: Zergi Borbála)

– A macska már gyógyulófélben van, újra kezdi használni a lábát. A bántalmazást követően nagyon félénk lett, senkit nem engedett közel magához, csak mostanában kezdett visszaszelídülni. A lábát azonban még mindig nem engedi megérinteni. Ez is csak azt bizonyítja, hogy bántották – mondta el Incédi László. Hozzátette, mivel nem tudták befogni az állatot, állatorvoshoz sem vitték el. Habár lehetnek a macskának maradandó sérülései, nem okoz majd problémát a gondozása, a tulajdonos elmondása szerint ugyanis már van tapasztalatuk mozgássérült macska ellátásában. Egy korábbi alomban született mozgásszervi betegséggel küzdő állat, innen a gyakorlat.

Incédi László felháborodásának is hangot adott.

– Semmi szükség nem lenne arra, hogy bántsák a macskát. Ha nem szívesen látott vendég a ház udvarán, egyszerűen el kell hessegetni, értelmetlen kezet emelni rá és bántani – mondta. Hozzátette, feljelentést az elkövetőről való információk hiányában nem tesznek. Lehetőségként felmerült bennük, hogy kamerát szerelnek a nyakörvre, de végül ejtették az ötletet, mert bárki leszerelheti az eszközt, és nagy költséggel járna a beszerzése. Állatvédőkhöz sem fordulnak, noha első felindulásukban számításba vették ezt a lehetőséget is.

Incédi Kitti a család egyik kiscicájával. Havonta bántalmazzák őket (Fotó: Zergi Borbála)

Dr. Varjú Gábor állatorvos az üggyel kapcsolatban elmondta: sokszor találkozik olyan esettel, amikor kiváltó okként sejthető az emberi rosszindulat.

– Most is bekerült hozzánk egy kutya, akit megszúrtak. Előfordult már olyan, amikor teljesen más tünetek miatt megröntgeneztünk egy állatot, és a vizsgálat során kiderült, hogy van a testében egy golyó – mondta.

Minden bántalmazási formát, így a mérgezést, a lövést és más fizikai sérülést egybevéve az állatorvos elmondta, hetente több állatkínzással is találkoznak.

– Ezek elkerülésére azt tanácsolom a gazdiknak, hogy ivartalanítsák a kedvencüket. A tapasztalatok szerint, ezek az állatok kevesebbet csatangolnak el otthonról. Emellett próbálják őket huzamosabb ideig lakásban, felügyelet alatt tartani – mondta el dr. Varjú Gábor. Hozzátette, jobban oda kell figyelni a házikedvencekre, mert nem tanulnak a korábbi balesetekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!