Szombathely

2014.10.02. 17:54

Intelligens madarak hétvégi kiállítása a Kámoni Arborétum Látogatóközpontban

Szombathely - Egy díszmadárkiállítás mindig nagy élmény. Főként Szombathelyen, ahol nemcsak látjuk ezen a hétvégén a sok színpompás madarat a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában, hanem sok mindent meg is tudunk róluk.

Némethy Mária

Az egyik régi díszmadár tenyésztő Szombathelyen Pegán József. A 80 év körül járó idős úr kanárikat is tart. Micsoda kultúrtörténetet hordoz egy ilyen kismadár! Pegán József tudja, hogy az európai madárkultúra ezzel a madárral kezdődött, amikor a spanyolok felfedezték a Kanári-szigeteket. A színes kanári elterjedt hamarosan a kontinensen. Kezdetben a füttye miatt tartották, ezért levitték bányászok is a tárnáikba, hadd szórakoztassák őket, majd rájöttek: nagyobb hasznuk is van,  mert a madarak előre jelzik a sujtóléget. Így nem csoda, hogy az angol, német, francia bányavidékeken nagyon elterjedt madár lett, tenyésztésére falvak álltak rá 300-400 évvel ezelőtt.

- Igen érdekes a története egy Alex nevű jákópapagájnak - meséli Virágh Dezső, a Díszmadár Tenyésztők Szombathelyi Egyesületének elnöke. - Alex (1976-2007) egy jákópapagáj neve volt, amelyet 30 éven át tanulmányoztak egy állatpszichológiai kutatás során az USA-ban. Dr. Irene Pepperberg  egy állatboltban vásárolta Alexet körülbelül egy éves korában. Pepperberg kísérletei előtt tudományos körökben az a nézet volt elfogadott, hogy a madarak nem rendelkeznek intelligenciával,  és emberi szavakat is csupán hangzás alapján képesek utánozni. Az Alexszel folytatott kísérletek eredményei azt igazolták, hogy a madarak képesek  alapszinten következtetni, és szavakat jelentéstartalmuk szerint használni. Pepperberg szerint Alex intelligenciaszintje a delfinekével és az emberszabású majmokéval egy szinten állt.[Másik állítása szerint Alex intelligenciája egy ötéves emberének volt megfeleltethető..

A Díszmadár Tenyésztők  Szombathelyi Egyesületének immár  44. kiállításán láthatóak lesznek Alex beszélőművész rokonai, a jákópapagájok, de lesznek hullámosok, ausztrálok, kelet-ázsiaiak is, lesznek gyémántpintyek, fácánok, fürjek, kacagógerlék, s sok más szép madár. Ott lesz végig Virágh Dezső is, aki rengeteget tud a madarakról, s szívesen válaszol a felnőttek és a gyerekek kérdéseire. (A kiállítás október 3-án és 4-én 9-18, október 5-én 8-17 óra között látogatható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!