Szombathely

2014.10.29. 19:35

Ötvenezer forintot keres egy közfoglalkoztatott

Szombathely - A Hárofit közfoglalkoztatottjainak háromhavonta kell izgulniuk azért, hogy továbbra is lesz-e munkájuk. Mindezt kicsivel több mint 50 ezer forintért.

Lisztmayer Zsófia

A Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület (Hárofit) jelenleg 28 közfoglalkoztatottat alkalmaz. A város különböző területein leginkább fűnyírást, gyomlálást, ültetést és szemétszedést végeznek. Ezeket a munkákat a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. (Szompark) osztja ki számukra.

Forgács Károlynétól, a Hárofit elnökétől megtudtuk, hogy az együttműködési megállapodásuk a Szomparkkal a Szociális Bizottság közbenjárásával valósult meg.

-  Leültünk és elmondtam, hogy nagyon sokan szeretnének dolgozni. Vannak olyan munkahelyek, ahol valakit csak azért nem alkalmaznak, mert roma vagy hátrányos helyzetű. A Szompark munkát biztosít nekünk, a munkaügyi központtól kapott támogatásból pedig a fizetéseket osztjuk ki, valamint beszerezzük a szükséges munkaeszközöket - hangsúlyozta.

Kicsivel több mint 50 ezer forintot keres az, aki főállásban dolgozik közfoglalkoztatottként. Forgács Károlyné hozzátette, hogy a munkaszerződéseket háromhavonta vizsgálják felül a munkaügyi központban, és az adott ciklusra kapott támogatás szerint osztják el ismét a pénzt. A támogatás összegén múlik a dolgozók további sorsa. Legközelebb október 30-án járnak le a szerződések. Az alacsony támogatás miatt jelenleg 14 főt tud főállásban foglalkoztatni a Hárofit, a másik 14 fő foglalkoztatását napi bejelentéssel oldják majd meg a szerződések lejárta után. Ez azt jelenti, hogy egy hónapban 15 napot dolgozhatnak csak. A Hárofit elnöke hangsúlyozta, ígéretet kapott a munkaügyi kirendeltségtől, hogy november közepétől a másik 14 fő is teljes munkaidőben dolgozhat. A korábban működő közhasznú foglalkoztatási programban egy évre kötötték meg a munkaszerződéseket, és akkor a mostaninál valamivel több pénzt is kaptak az emberek. A munkaügyi központ költségvetése azonban kevés, és a pénzt sokfelé kell elosztani. A közfoglalkoztatottak számára a fizetés emelése lenne a legfontosabb. Elmondásuk szerint ugyanis a rendszer jól működik. Azt sem bánnák, ha nem kellene háromhavonta attól rettegniük, hogy a közeljövőben akár meg is szűnhet a munkájuk.

Csejtey Tibor és Spitzer István tegnap füvet nyírtak (Fotó: Szendi Péter)

Hábeller Miklós 2013 óta dolgozik közfoglalkoztatottként. Nagyon jó, hogy van munkánk, én főállásban vagyok bejelentve. A fizetésen viszont változtatni kellene, mert nagyon nehéz belőle megélni. Két gyermekem van, az élettársam pedig rokkantnyugdíjas, úgyhogy elég gyorsan elmegy az 50 ezer forintos fizetés.

A munka mennyisége lehetővé tenné, hogy több embert foglalkoztasson a Hárofit, de a támogatási összeg nem elég rá. Az igények alapján körülbelül 35-40 főnek tudnának munkát adni. Forgács Károlyné reméli, a jövőben több közfoglalkoztatott is dolgozhat náluk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!