Szombathely

2014.11.13. 13:15

Civil nap a szombathelyi evangélikusoknál

Szombathely – Az evangélikus egyházközség egymillió forintot fordíthat kulturális és egyéb programok szervezésére. Csütörtökön egy kerekasztal-beszélgetést tartottak az önkéntességről.

Lisztmayer Zsófia

Az evangélikus templom felújítására az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) pályázatának keretében nyílt lehetőség idén nyáron. Ennek a szociális rehabilitációs programnak a részeként, a felújítások mellett vannak úgynevezett „soft" elemei is. Ezek az elemek arra szolgálnak, hogy a városrészen élő lakosoknak ne csak a külső körülményeik javuljanak. Olyan programokat is kell tehát szervezni, amelyek kulturális szempontból emelik az ott lakók életminőségét.

Gregersen-Labossa György

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész elmondta, hogy a programok résztvevői tanácsot kaphattak például életmódról, takarékosságról, lakhatásról. A mai civil nap célja, hogy a környéken élők kapcsolatba kerülhessenek a megfelelő szervezetekkel, és tájékozódhassanak például az önkéntességről. Az Óperint utca lassan valóban úgy néz ki, mint egy civil korzó: itt működik ugyanis az Esélyek Háza, a LOGO, az Önkéntes Centrum, a Hárofit és a roma önkormányzat is. Ezen az eseményen tehát a segítséget kérők és a segítséget nyújtók is tájékozódhatnak az önkéntes munkavállalással kapcsolatban. Olyan szakemberek jöttek el, akik a környék valamely civil szervezetében ténykednek vagy vezetik azt.

Nagy Krisztina

Vass Szilárd, az egyházközség presbitere és a projekt koordinátora elmondta, hogy az egyházközség egymillió forintot fordíthatott a rendezvények megszervezésére. – A programok megvalósítása kötelező minden pályázatban részt vevő számára. Mi tartottunk öt tanácsadást, megszerveztünk egy gitárkoncertet, melybe hátrányos helyzetű fiatalokat is bevontunk. A mai önkéntes napon kívül pedig december 7-én egy Ady-estet mutatunk majd be a gyülekezeti teremben, amelyre budapesti művészeket is várunk.

Szeder-Kummer Mária

Az evangélikus templom felújítása nyár derekán indult, a programok pedig nyár végén kezdődtek, és év vége előtt be is fejeződnek. – Ez egy igényfelmérés is egyben, szeretnénk ugyanis ismerni az itt lakók véleményét. Az érdeklődés teljesen változó volt a programokkal kapcsolatban. A gitárkoncerten és a mai beszélgetésen is szép számmal vagyunk, de a tanácsadásokon azért még elfértek volna páran. A következő év elején, úgymond kiértékelésként leülünk majd, és megbeszéljük a tapasztalatokat. Egy együttműködés is körvonalazódik azzal kapcsolatban, hogyan is lehetne folytatni, amit elkezdtünk, természetesen az önkormányzat bevonásával – mondta el a lelkész.

Fotók: Timár Gergely

A presbiter hozzátette, hogy az oladi Lakóközösségi, Információs és Szolgáltató Irodában (LISZI) február végéig tudják a szakértőket foglalkoztatni pályázati összegből. – Várjuk a szombathelyiek véleményét, akik szeretnének még részt venni előadásokon, tanácsadásokon. Ha megfelelő visszajelzést kapnánk a lakosság részéről az igényekkel kapcsolatban, akkor célzottan tudnánk a jövőben programokat szervezni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!