Szombathely

2014.11.21. 15:16

Negyven éve működik a Kőrösi óvoda

Szombathely - Negyvenéves fennállását ünnepelte pénteken a Kőrösi óvoda. Az ovis csoportok műsorai könnyeket csaltak többek szemébe. Az ünnepség résztvevői megismerhették az óvoda négy évtizedes történetét, erőfeszítéseit, aminek eredményeképpen ma a város egyik legszebb óvodaudvara az övék.

Budai Dávid

Vannak pillanatok az ember életében, amikor érdemes visszatekinteni kicsit. Az óvoda életébe is elérkezett ez a pillanat, amikor emlékezünk az elmúlt negyven évre, a köszöntők után ezekkel a szavakkal nyitotta meg az ünnepséget Andrásiné Szép Marianna intézményvezető. Majd Márai Sándor szavaival folytatta: „Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal: tehát az ünneppel.”

Az intézményvezető megnyitója után az óvónők kedveskedtek néhány dallal és verssel az összegyűlt, mintegy ötvenfős hallgatóságnak, akik között korábban itt dolgozó óvónők, szülők és az óvoda támogatói is jelen voltak. Ezután az ovisok következtek, akiknek műsora láthatóan sokakat meghatott a jelenlévők közül. Az óvodás csoportok műsorai után a Dési Huber István Általános Iskolából érkezett gyerekek énekeltek a közönségnek, ezzel köszöntve egykori óvodájuk születésnapját. Kiss Péter a Dési iskola igazgatója is jelen volt az ünnepségen, aki egy tablót ajándékozott az óvodának.

Andrásiné Szép Marianna, miután a tablót átvette, ismertette az elmúlt negyven év meghatározó pillanatait. Mint elmondta, eleinte 150-160 százalékos feltöltöttséggel működött az óvoda, ami harmincöt-negyven főt jelentett csoportonként. Azonban a demográfiai változások káros hatásaival nekik is meg kellett küzdeniük, az 1987-1990-ig a kezdeti nyolc csoport hétre csökkent, az egyre fogyatkozó gyereklétszám miatt, majd a helyzet tovább romlott, hiszen 1991 és 1995 között mindössze hat csoporttal működtek. A folyamatosan csökkenő gyereklétszám természetesen létszámleépítésekkel is járt, amit vezetőként nem volt könnyű megtenni  - tette hozzá az intézményvezető   ̶  hiszen emberi sorsok vannak minden elbocsátás mögött.

A következő években emelkedett a jelentkezők száma, ez a szakmai munka eredményességét, elfogadottságát jelzi, emelte ki Andrásiné Szép Marianna így rövidesen ismét nyolc csoportjuk lett. Pillanatnyilag az óvoda hét csoporttal működik, és így jelenleg száznegyvenkilenc ovis mondhatja magáról, hogy kőrösis.

Annak ellenére, hogy az óvoda negyven év óta folyamatosan üzemel, sikerült megőrizni jó állapotát. 2003 óta folyamatos építési munkák folytak az intézményben, aminek eredményeképpen, megszépült a külső burkolat, megújult a fűtésrendszer és a nyílászárók cseréjére is sor került.

Tizenegy évvel ezelőtt létrehozták A jövő nemzedékéért egyesületet, amelynek kiemelt célja volt, hogy az udvari játékokat kicseréljék, ez sikerült is, így mostanra Szombathely egyik legszebb óvodaudvarával büszkélkedhetnek. Az egyesület segítségével egy sószobát is kialakítottak, amit a gyerekek folyamatosan használhatnak, ezáltal az óvoda nagymértékben hozzájárul a gyerekek egészségének megőrzéséhez.

Az intézményvezető kiemelte, hogy jól felkészült szakembergárdával működik az óvoda, mert a tizenöt óvodapedagógusból heten szakvizsgáztak, vannak köztük fejlesztő, dráma- és mentálhigiénés pedagógusok, sőt gyógytestnevelők is. Andrásiné Szép Marianna egy Hemingway idézettel zárta szavait: „Nem tudom, mit rejt a sorsod, mosolyt hoz-e vagy könnyeket. Tanuld meg hát feledni a rosszat, s őrizd meg a boldog perceket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!