Szombathely

2014.11.06. 13:42

Szó szót követ - bemutatkozott a szlovének szószólója

Szombathely - Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének szószólója bemutatkozó látogatáson járt Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízottnál.

Peltzer Géza

A megbeszélési utáni sajtómegbeszélésen Harangozó Bertalan kifejtette: örül annak, hogy a magyarországi szlovének parlamenti szószólója ebből a megyéből került ki. Kifejtette: a szószólóval áttekintették az eddigi eredményeket, amelyek közül kiemelte, hogy a nemzetiségi  iskolák a szlovén önkormányzatokhoz kerültek. Hozzátette: érezhető, hogy Szlovénia megkülönböztetett figyelem kíséri a magyarországi szlovének életét, helyzetét.

Kissné Köles Erika a szlovén nemzetiségi szószóló. Fotó: Szendi Péter

Kissné Köles Erika így összegezte a szlovén kisebbségi önkormányzatok hitvallását: a létünk a tét. Kifejtette: ennek érdekében növelni kell a szlovének lakta falvak megtartó képességét, munkahelyeket kell teremteni a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban, hogy a fiatalok ne másutt, hanem szülőföldjükön keressék boldogulásukat. Örömmel mesélte, hogy a szlovének lakta falvakban már gyakorlat a szentmisék  anyanyelven történő megtartása, ő úgy véli, hogy a következő lépés az anyanyelvű hit- és erkölcstanoktatás lenne. A szószóló korábban  gimnáziumi tanár volt, hosszú ideje  vett már részt a szlovén  önkormányzat munkájában, több tankönyvet is írt. Két gyermeke és két unokája van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!