Szombathely

2014.11.22. 08:55

Vízbe fulladt cserkészekre emlékeztek

A Nagy Háborús Emlékév programsorozatához csatlakozva a 350. Szent Márton Cserkészcsapat szervezésében felújították a Szent Márton temetőben Gárdos László cserkész sírját.

Médiaközpont

Az idén ünnepli a 350. Szent Márton Cserkészcsapat, hogy a kommunista diktatúra negyvenéves tiltása után huszonöt évvel ezelőtt, 1989-ben ismét újraszerveződött a magyar cserkészet.

Hamza István, a III. cserkészkerület elnöke emlékeztetett: a szombathelyi Fiúkereskedelmi Iskola 49. sz. Berzsenyi cserkészcsapat cserkészei 1936 nyarán a Rába-parton, Németszecsőd határában táboroztak. A meleg nyári napon a cserkészek a folyóban fürödtek, parancsnokuk, Radics Dénes a parton őrködött felettük. A 17 éves Gárdos Lászlót elkapta a Rába sodrása. Radics Dénes azonnal a vízbe vetette magát, de mindketten a hullámok közt lelték halálukat. „Az ő kettejük példája hasonlít a háborúban hősi halált halt hazafiak tettéhez” - hangsúlyozta Hamza István.

Gárdos László felújított síremléke. (Fotó: Médiaközpont)

A sírt a Vas Megyei Temetkezési Kft. újította fel. - Szívesen tettünk eleget a felkérésnek. Ezek a sírok nemcsak a kegyelem kifejezésének az eszközei, hanem helytörténeti emlékek is - emelte ki Kiskós Ferenc igazgató. Szerinte fontos, hogy újra példává váltak olyan eszmék, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még bűncselekménynek kiáltottak ki.

A megemlékezés végén Schauemann János, a Szent Márton Plébánia plébánosa megáldotta az emlékhelyet, majd megkszorúzték a feelújított sírt. A programsorozat részeként emlékülést tartottak a Szent Márton Látogatóközpontban, majd „Nagyapáink háborúi” címmel nyílt kiállítás. Az elesett katonákért és a háború áldozataiért engesztelő szentmisét tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!