Szombathely

2014.12.02. 13:30

1984-ben adták át Szombathely új közlekedési ütőerét

1984- december 7-én adták át hivatalosan az akkor még Tolbuhinra keresztelt út, valamint a Hunyadi út kereszteződése alatt található gyalogos aluljárót.

Kelemen Attila

Az elmúlt években a vasi megyeszékhely egyik rozsdafoltjaként tartották számon a Borostyán aluljáróként is emlegetett létesítményt. Ám idén kitakarították, újrafestették, így régi fényében pompázik.

De vajon milyen is volt egykor az a pompa? Ennek jártunk utána, fellapozva a Vas Népe 1984-es lapjait.

1984. december 7-én nagyszabású munkálatok végére tettek pontot a csomópont szomszédságában levő vásárcsarnokban tartandó ünnepséggel. A Közlekedési Minisztérium képviselőinek jelenlétében hivatalosan is átadták az új csomópontot, valamint a kapcsolódó létesítményeket. Hogy nem kis feladatot kellett megoldaniuk az építőknek, azt talán jól érzékelteti néhány adat: városi léptékkel mérve szinte tenyérnyi helyen építettek át 415 méter vízvezetéket, 58 méternyi csatornát, 1558 méternyi postai és elektromos kábelt, gázcsövet. E munkákkal egyidőben 13 ezer 500 négyzetméternyi új burkolatot építettek, illetve járdákat, lefolyókat, átereszeket. A Gyöngyösön új híd ívelt már át, s a Thököly útra csatlakozó útszakasz is megújult. A hidat úgy alakították ki, hogy kerékpáros és gyalogos egyaránt használhatta.

A kép a gyalogos aluljáró Wesselényi út felőli lejáratát ábrázolja 1984-ből.

A gyalogos aluljáró 1750 négyzetméteren terült el, benne kiszolgáló helyiségekkel. Érdekesség, hogy egy részét az átadáskor a Savaria Múzeum foglalta le – régészeti kiállító helyként. Ezenkívül telefonfülke, hírlapáruda is helyet kapott a létesítményben. Az új csomópont és az aluljáró beruházója a Szombathelyi Közúti Igazgatóság volt. 1982 tavaszán kezdődtek meg a munkák a közművek áthelyezésével az UVATERV tervei alapján. A kivitelezés vége felé nátriumlámpák felszerelésével tökéletes világítást alakítottak ki a csomópontban, valamint a Thököly utcán, egészen az Ady térig.

A képen az akkori belső térről készített felvétel látható, amelynek hátterében jól kivehető a régészeti kiállítóhely. Fotók: VN/archív

A komplexum 1984 novemberében készült el, de még a parkosítás, a tereprendezés, valamint a környék hozzáigazítása a város új közlekedési ütőeréhez még hagyott munkát a kivitelezőknek. Az ötsávos és négyirányú kereszteződés alatti aluljárót öt irányból tudták megközelíteni a gyalogosok, mintegy megkönnyítve a vásárcsarnok, a vasútállomás, illetve a bevásárló központ felé tartó közlekedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!