Szombathely

2014.12.19. 15:19

Jobb ma egy kettes, mint holnap egy utóvizsga - Szombathelyen is elkezdődött a vizsgaidőszak

Szombathely – Több mint kétezer egyetemista számára kezdődött meg a vizsgaidőszak Szombathelyen. Az alábbiakban egy kis segítséget nyújtunk: hogyan érdemes tanulni, egyáltalán hogyan lehet átvészelni ezeket a heteket.

Lisztmayer Zsófia

Kritikus időszak kezdődött el az egyetemisták számára, hiszen megkezdődött a téli vizsgaidőszak. Sokszor hallani urbán legendákat arról, hogy érdemes felkészülni egy-egy problémás vizsgára. Van aki a tanulásra esküszik, van aki a megfelelő puska-szettre. Természetesen előkerülnek a pótcselekvések, és a különböző serkentőszerek is. Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a válságos heteket a szombathelyi egyetemisták. Biztatásul egy valamit el lehet mondani nekik: egyszer a vizsgaidőszak is véget ér.

Fotók: A szerző

Németh Péter, a Tanulmányi, Szolgáltató és Információs Központ igazgatója elmondta, hogy több mint kétezer hallgatót érint Szombathelyen a vizsgaidőszak.

– A vizsgaidőszak december 15-én kezdődött, és egészen január végéig tart. A téli időszakban az a nehéz a diákok számára, hogy utána szinte rögtön kezdődik a tavaszi szorgalmi időszak, ezért akiknek sok vizsgája van, azok nem pihenhetik ki magukat rendesen.

Vetési-Foith Szilárd harmadéves földrajz szakos hallgató elmesélte, hogy ma regionális politikából volt vizsgázni.

– Eléggé felkészültem rá, ugyanis ez már a harmadik tárgyfelvételem volt, ezért sikerülnie kellett. Minden tételt tudtam, körülbelül két hetet tanultam rá. A felkészülés alatt használni szoktam szójalecitint, valamint zöld teát is, amelyek serkentik az agy működését. Idén készítettem egy tanulási tervet is, és igyekeztem e szerint haladni a tételekkel. Én inkább éjjel szeretek tanulni, általában hajnali 3-4 óráig fent vagyok a vizsgaidőszak alatt – tette hozzá.

Az, hogy mennyi ideig tanul valaki egy vizsgára, sok mindentől függ, de leginkább a tárgy nehézségétől, valamint a vizsga fajtájától. Egy szóbeli vizsgára ugyanis mindig többet készül a diák, hiszen szóban általában nehezebb rendezni gondolatainkat. Az írásbeli vizsga során pedig valljuk be: vannak olyan lehetőségek, amelyektől egy reménytelennek tűnő tárgy is meglehet. Egy nevét nem vállaló egyetemista elmondta, hogy puskázni is lehet.

– Ha nagy előadóban vizsgázunk, akkor szinte mindig van lehetőség a puskázásra. Van olyan tanár, aki végig a helyén ül, és nem sétál vizsga közben. Ilyenkor nagyon egyszerű egy vizsgát jól megírni. Van azonban olyan tanár is, akinél lehet használni tanulási segédeszközöket, sőt még telefont is. De arra is volt már példa, hogy a vizsga előtt a tanár megbeszélte a diákokkal a kérdéseket, és a válaszokat is – mondta el.

Szemes Mátyás általában úgy készül a vizsgákra, hogy nagyon későn fekszik, és későn is kel.

– Amikor azonban nekiállok a tanulásnak, akkor szinte orrvérzésig folytatom. Nem használok különböző serkentő szereket, egyedül a napi két liter kóláról nem tudok lemondani. Illetve a vizsgaidőszak alatt rengeteget eszem.

A kávé jó serkentőszer lehet a tanuláshoz, ha nem adagolja túl valaki. Az enyhe koffeinmérgezéstől ugyanis túlságosan felpöröghet az ember. Így pedig már nem is lehet koncentrálni, csak remegés, szédülés és a hányinger marad. Energiaitalt pedig csak akkor lehet fogyasztani, ha valaki tudja, hogy milyen hatással van rá az ital. A tejcsoki, az étcsoki, és a szőlőcukor azonban hasznos lehet. Az édesség ugyanis jobb közérzetet is biztosít, ráadásul a cukortól jobban is teljesíthet a tanuló. Koffeint egészségesebb formában a fekete teákból lehet kinyerni, ami sokat segít, és még az ízek között is lehet variálni.

Simonné Hittaller Rita könyvtáros elmondta, hogy a vizsgaidőszak súlya meglátszik a diákok arcán.

– A vizsgaidőszakban nincs sokkal több diák a könyvtárban, inkább úgy fogalmaznék, hogy másért jönnek. Vannak ugyanis olyan hallgatók is, akik reggeltől estig a könyvtárban készülnek.

Barki Katalin, az egyetemi könyvtár igazgatónője hozzátette, hogy manapság a diákok más módon tanulnak.

– Közösségi tereket hoznak létre az interneten, és úgy készülnek egy-egy vizsgára. Egyre több minden található meg digitális formában is, ez pedig hatással van a tanulási módszerekre. Időnként tanulócsoportokat is látni a könyvtárban, akik a „hagyományos" módon készülnek egy-egy vizsgára: könyvekből, egymás segítségét is felhasználva.

Gárdonyi István is igyekszik rendesen kialudni magát, és felkészülni a vizsgára, elsősorban saját anyagból. – Ez szerintem nagyon fontos, hiszen sokkal egyszerűbb, és érthetőbb az a jegyzet, amit magának készít valaki. Kollégista vagyok, így most elég nagy nehézséget okoz, hogy a kollégium bezár az ünnepek alatt. Természetesen minden könyvem és jegyzetem a szobában van, így most át kell gondolnom, hogy mire lesz szükségem. Ha valamit elfelejtek, akkor még csak be sem mehetek a kollégiumba érte.

Sümegi Brigitta harmadéves egyetemista, elmondása szerint először azt kellett kitaktikáznia, hogy mikor megy legjobban a tanulás. – Rájöttem, hogy az tökéletes, ha hajnalban kelek fel. Ilyenkor tanulok néhány órát, majd visszafekszem kicsit. Egy nap szerintem 5-6 óránál többet nem lehet tanulni. Ezen kívül én elég sokat szoktam enni tanulás közben, mert segít koncentrálni. Ez egy pótcselekvés, de nekem bejött a tanulás közbeni nasi. Sőt, még egy hasznos tipp: rengeteg jegyzetet készítek a felkészülés során, amelyeket elhelyezek a szoba különböző pontjain. Így ahogy napközben ide-oda megyek, mindig találkozom a jegyzetekkel, és így könnyebben megragadnak. Kávét nem iszom, mert nem szeretem, de a ginzeng tea nagyon jót tesz a koncentrációnak. Sümegi Brigitta hozzátette, hogy még 11 vizsga vár rá. – Az ünnepek ilyenkor nem jönnek túl jól. Sok látogató érkezik, mi is sok helyre megyünk. Ezért rendesen be kell osztani az időt. Teljesen egyedül tudok csak tanulni, mert könnyen meg tudnak zavarni engem. A családnak is ki van adva ilyenkor, hogy teljesen csöndben szabad csak lenniük.

A vizsgaidőszak nagy stresszel jár, de a legtöbben azért ép ésszel vészelik át. A körömrágás, az arc, és a fejbőr kaparása mind olyan pótcselekvés, amely gyakori a vizsgaközeli pánikhelyzetekben. Ehelyett azonban be kell szerezni egy stresszlabdát, és ami még fontosabb: időben nekikezdeni a tanulásnak. Ha egy-két héttel a vizsga előtt már ismerkedünk a tananyaggal, sokkal egyszerűbb lesz a felkészülés. Ráadásul a lelkiismeretünk is tisztább lesz, és a körmeink is megússzák. Abban az esetben, ha mégsem sikerült a munkaterv betartása, maradt még két megoldás: a kétségbeesett magolás és az imádkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!