Szombathely

2014.12.11. 13:28

Zenével bizonyítottak a sérült gondozottak

Szombathely – Szeptember óta készültek a Regionális Szociális Forrásközpont gondozottjai, akik ma mutatták be a szüleiknek karácsonyi műsorukat: mi mindent tanultak a félév során.

Merklin Tímea

Kamarazenei produkciókkal, versekkel, gyertyákkal és Mikulás sapkás tánccal léptek fel az értelmi fogyatékos és mozgássérült vagy halmozottan sérült emberek. Szívmelengető volt látni a szereplés izgalmát feszülten viselő arcokon a szétszaladó mosolyt, amikor meghallották a nekik szóló tapsot.

- A Regionális Szociális Forrásközpontban 50 felnőttkorút látnak el reggel nyolctól délután négyig. Három speciális autóval hozzák-viszik őket, nyolc szakember segíti a mindennapjaikat a gyógypedagógustól a gondozónőkig. A zeneterápiát Fasching Zsuzsa vezeti számukra – tudjuk meg dr. Horváthné Németh Klára ügyvezetőtől.

- Tíz fővel szeretnénk bővíteni a létszámot, mert igény van rá. Felmérést végeztünk, hogy a szülők milyen segítséget várnak a gyerekeik elhelyezésével kapcsolatosan. Terveink között szerepel a támogatott lakhatás 4-5 fő számára, ahol a gondozottak önálló életet élhetnének, persze szakemberek segítségével. Ahogy a szülők idősödnek, egyre nagyobb az igény a lakóotthonra, mert aggódnak, mi lesz a gyerekeikkel, ha ők meghalnak. A legidősebb nappali ellátott 64 éves, aki mindennap hazajár édesanyjához, aki viszont 80 éves.

 

További terv, hogy a kertben magas ágyásokat hoznak majd létre, hogy a kerekesszékesek is tudjanak kertészkedni, ültetnek majd epret, paradicsomot, virágokat. A növénygondozás is sikerélményt, örömöt adhat számukra, mint a zenélés.

- Azok jönnek hozzánk, akik az oktatási rendszerből kikerülnek. Általában nyolc általánost végeznek, speciális iskolában. Ez az egyetlen lehetőségük, hogy az ellátásuk biztosított legyen – mondja a nappali szolgálat vezetője, Juranovits-Racker Rita. Hozzáteszi: gondozottak karácsonyi műsorát kiviszik majd a szőllősi plébánián berendezkedett szociális forrásközpont falai közül: december 15-én délelőtt 10 órakor a Fő téri nagyszínpadon is bemutatkoznak. Produkciójuk a zeneterápiás foglalkozások eredménye. A szombathelyi önkormányzattól kaptak pénzt ütőhangszerek megvásárlására, így xilofonokkal, metalofonokkal, dobokkal alakíthatnak zenekart a fogyatékkal élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!