Szombathely

2015.01.14. 16:45

Parkolási veszélyzóna a belváros

Szombathely – Sokan azt hiszik, a Mártírok terénél található belső udvar magánterület és ezért ingyenes a parkolás, utánajártunk, egyik sem igaz. Ha hiszi, ha nem havonta kétezer büntetést szabnak ki a parkoló őrök Szombathelyen.

Budai Dávid

Amióta világ a világ, a parkolással mindig két fő probléma volt. Az egyik, hogy nincs parkolóhely, a másik pedig hogy fizetni kell érte. Mi most mondunk egy harmadikat: ha nem tudjuk, hogy fizetős-e a parkoló, vagy sem.

Nem indult túl jól az év egy olvasónk, Mainone Ernő számára, legalábbis ami a parkolást illeti.

Megtévesztő? Mainone Ernő a tábla nélküli oszlopot mutatja
Fotó: Budai Dávid

Január hetedikén parkolt a Mártírok tere 1-5. közötti részen, az 5/A melletti kapubejárón belül. Abban a hiszemben hagyta ott nyugodtan autóját, hogy nem kell fizetnie, mert mint elmondta kapun belül, magánterületen parkolt, ahol sem tábla, sem fizető automata nincs. Nem volt azonban szerencséje, mert amikor fél óra múlva visszatért autójához, látta, hogy megbüntették. Nosza, irány a Szova Zrt. irodája, itt közölték vele: Az egész belváros fizetős! Olvasónk elmondta: Hiába mondtam, hogy én kapun belül, magánterületen parkoltam, ahol sem tábla, sem fizető automata nincs, nem érdekelte a hölgyet, szabályosan kidobott az irodából. Mainone Ernő állítása szerint a napokban legalább tíz lakóval is beszélt, akik úgy tudják, hogy a belső udvar magánterület, és a Szovának nincs joga díjat szedni a parkolásért.

Megkérdeztünk egy neve elhallgatását kérő fiatal hölgyet is, aki már nyolc éve dolgozik a Mártírok terén, hogy mit tud a szóban forgó terület parkolási rendjéről. Elmondta, szerinte teljesen egyértelmű, hogy fizetni kell, hiszen az egész belváros fizetős, és bár a konkrét helyet táblával valóban nem jelölik, a parkolási zónát jelző táblák ki vannak helyezve a kőszegi utcában.

Telefonáltunk a Szova Zrt-nek, ahol az ügyintéző hölgytől azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a terület nem magánterület, hanem a városé, így fizetni kell a parkolásért. Mivel a kérdéses parkoló tulajdonosi jogállása valóban megtévesztő, hiszen a terület kerítés mögött van, ha fogadni kellene mi is a magánterületre tennénk, ezért biztos, ami biztos utánanéztünk a földhivatalban, hogy tisztán lássuk, kinek van igaza. Kiderült, a terület valóban a városé, a 6234-es helyrajzi számon bejegyzett 3537 négyzetméteres terület a szombathelyi önkormányzat tulajdonában van. Mivel az egész belváros fizetős így a Szova Zrt. jogosan szed parkoló díjat. Az más kérdés, hogy miért szerelték le a táblát, ami valóban ott volt, én is emlékszem rá.

Magánterületnek tűnik, de nem az. Nincs tábla, de fizetni kell. Az évi huszonnégyezer büntetésből vajon mennyit osztanak itt?
Fotó: Google

Kurucz Zoltán a Szova Zrt. parkolási részlegének vezetőjétől kaptam meg a választ erre a kérdésre és sok másra is. A szóban forgós táblát még 2013 áprilisában szerelték le, nem csak a Mártírok terén, hanem a város többi pontján is, a piacnál például 30-40 táblával van kevesebb. Meg akarták ugyanis a táblaerdőt szüntetni, ezért zónajelző táblákat helyeztek ki, amíg nem hagyjuk el a fizetési zónát feloldó táblát, fizetni kell. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem jelölik külön sem felfestéssel, sem táblával, hogy hol kell fizetni. Nem hibázhatunk tehát, ha a zónahatárt átléptük és ez nem tűnt fel, akkor nincs menekvés. Annyi segítséget adhatunk, hogy az egész belváros fizetős, vagyis ami elsőre nem is tűnik annak, az is az. A konkrét esetre reagálva Kurucz Zoltán elmondta, hogy a KRESZ nem ismerete nem mentesít, vagyis Mainone Ernőnek tudnia kellet volna, hogy zónán belül van, hiszen elhaladt a tábla mellett, hogy ezt olvasónk nem vette észre, arról igazán nem tehetnek.

Megkérdeztük azt is, hány helyen kell fizetni Szombathelyen a parkolásért: ha nyolc éven keresztül minden nap más helyre parkolna, akkor sem merítené ki az összes fizetős lehetőséget a városban, jelenleg ugyanis 3020 parkolóhely van a városban, amiért fizetni kell. Pedig ez a szám volt magasabb is. 2013 április elsején fizetőssé vált az MMIK melletti parkoló, aztán a társadalmi nyomás, na meg a kiürült parkoló miatt, lazítottak az övezeti besoroláson, sárgáról zöldre váltottak novemberben. Viszont a helyzet csak nem oldódott meg, ezért a közgyűlés múlt év decemberében elfogadta a döntést, legyen újra ingyenes az MMIK parkolója, így lett január elsejétől ismét ingyenes a parkolás.

Olvasónk elmondta ő nem fogja befizetni a büntetést, inkább bíróságra megy. Lássuk, mit kockáztat. A büntetés mértéke a parkolójegy árának a tizenháromszorosa, vagyis 4160 forint. Amennyiben tizenöt naptári napon belül nem rendezi az összeget, már a negyvenegyszeresét kell fizetni, ami: 13.120 forint, ehhez jön még a postaköltség és az adatbeszerzési költség. Ha ezután sem rendezi a fennálló tartozást, jön a fizetési meghagyás, majd a végrehajtó.

Kurucz Zoltán elmondta havonta átlagosan 2000 büntetést szabnak ki, ami nekem elképesztően soknak tűnik, olyannyira, hogy mikor láttam magam előtt leírva visszahívtam a vezetőt, hogy jól értettem-e. Igen, jól, de mint megtudom a fizetési hajlandóság javult az elmúlt években. Egyébként az elmúlt időszakban több méltányossági intézkedést is bevezettek. Utólag is bemutathatjuk a parkolójegyet ha volt, de mégis megbüntettek, ugyanez érvényes a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára. A mobilparkolással pedig az a helyzet, hogy bár egyre többen használják, a többség most is jegyet vesz, feltéve ha tudja, hogy vennie kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!