Szombathely

2015.01.27. 13:08

Élő közvetítéssel jelentkezünk a Városháza Nagyterméből

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága ülést tart a Városháza I. emeleti Nagytermében.

Budai Dávid

14.00 óra van, a lázas készülődés jelzi, hogy hamarosan elkezdődik az ülés, amin a tervek szerint huszonhat napirendi pontot vitatnak majd meg. A bizottsági tagok lassan szivárognak a terembe, rögön kezdünk.

A bizottság elnöke Dr.Takátsné Dr.Tenki Mária és Koczka Tibor alpolgármester percekkel az ülés megkezdése előtt (Fotó: a szerző)

14.15 - A 19 bizottsági tagból 14-en jelentek meg. Sági Józsefnek órája van, erre hivatkozva nincs jelen, de jelezte, ha szükséges a jelenléte a határozatképességhez azonnal jön. A bizottság a 14 fővel határozatképes. A 22-es napirendi ponttal kezdődik az ülés, amely a Szombathelyi Települési Értéktár Bizottság beszámolója. Segítséget kérnek az önkormányzattól megjelenési felület biztosítására. Koczka Tibor ígéretet tesz arra, hogy segítik az Értéktár munkáját. Az Értéktár bizottság képviselői felkérik a hivatalt, hogy a munkafeltételeket biztosítsák és a személycserékkel kapcsolatos tennivalókat terjesszék elő februárban. Takátsné Tenki Mária arra kéri a jelenlévőket, hogy jelezzék felé, ha részt akarnak venni az Értéktár munkájában. Egyúttal egyhangúan elfogadták a jelenlévők a beszámolót. Időközben 16-ra nőtt a bizottsági tagok létszáma.

14.30 - Lakézi Gábor a Városüzemeltetési Osztály vezetője elmondta az I-es napirendi pontot (a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum beruházással kapcsolatos döntések) a közgyűlésen veszik újra elő, mert a szakosztályokkal egyeztetni kell.

A kettes napirendi pont következik (Szombathely Megyei Jogú Város településrendezési tervének módosítására a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrum megvalósítása érdekében) 15 igennel elfogadták a rendeletmódosítást.

14.40 - Hármas napirendi pont: Javaslat rekreációs célú földhasználati szerződések megkötésére, vagyis a kiskertek kérdése következik, amit meg is szavaztak 14 igennel. Beszámoló a Szent Márton kártya használatának tapasztalatairól és javaslat az elfogadóhelyek kibővítésére. Elhangzott: 50.112 kártyahasználat történt fél év alatt, jelenleg két év az érvényessége, de még idén tovább akarják fejleszteni a kártyákat mondta el Dr. Károlyi Ákos.

Hirtelen jegyzőkönyv hitelesítőt választanak: Rettegi Attila lett a hitelesítő. Egyhangú igennel támogatják a bővítést. Következik Megyei Jogú Város Önkormányzata 2014. évi költségvetési rendeletének V. számú módosítása. Tóth Kálmán rákérdezett a Közterület felügyelet bírságbevételére, amely: 30 millió volt, most hét millióval lett kevesebb. Illetve, hogy a Kalandváros miért kap 1,8 millió forinttal kevesebb támogatást? Elhangzik, hogy a költségvetésben nagyságrendileg mások a valós számok, mint amit előre beterveznek. Miért van ez? Molnár Miklós válaszol: Nem az a cél, hogy büntessenek a Közterület Felügyeletnél, hanem a jogkövető magatartás, ha így nézzük, pozitív a változás. A gazdaság tényleges teljesítése utólag derül ki, ezért nehéz előre tervezni. Intézményeknél szintén nehéz tervezni a bevételeket, hiszen az az adott év műsorstruktúrájából derül majd ki. Elhangzott: 2015-ben a tényleges adatokhoz fogják igazítani az intézmények költségvetését.

15.05 - Rettegi Attila szerint az oktatásból nem vonnak el forrásokat, csak átcsoportosították az összegeket, hiszen van ami támogatásból valósul meg a jövőben. Szavazás következik: tíz igen, hat tartózkodás mellett elfogadták a módosítást. 6. napirendi pont: Javaslat közterületek elnevezésére Dr. Horváth Attila nem tartja jó ötletnek a II. János Pál Pápa körútról Szent II. János Pál pápa körútra való átnevezést. A módosításokat végül elfogadta bizottság.

15.30 - Horváth Attila szerint, amíg nincsen jegyző, addig ne szavazzanak a 7. napirendi pontról, azaz a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési szabályzatának módosításáról, létszámcsökkentésről kell dönteni, valamint az osztályok neveiről, ezek is változnának. Kecskés László arra tett javaslatot, hogy ne tűnjön el az egészségügy szó teljesen a polgármesteri hivatal irodáinak megnevezéséből. A bizottság megpróbál dűlőre jutni a kérdésben. Végül sikerül, marad az eredeti döntés. A létszámcsökkentést tíz igen és hat tartózkodás mellett elfogadták, hasonlóan szavaztak az átnevezésekről is. a 9-es napirendi pontot (Javaslat egyes önkormányzati rendeletek módosítására) nagyon gyorsan: 15 igennel elfogadták.

15.45 - Következik a 10. napirendi pont, a Javaslat a Szombathely, Zanati út Tesco áruházzal szemközti földterületek belterületbe vonásához kapcsolódó kötelezettségek teljesítéséről szóló megállapodás módosításán, hosszan elidőznek a bizottság tagja. Ami biztos, hogy senki nem tud semmit a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft-ről, amely érintett az ügyben. Olyannyira nem, hogy Ermes di Maria ügyvezető nemében sem volt egységes az álláspont, többen nőnek hitték. Végül 14-en igennel szavaztak azzal, hogy a felmerülő kérdéseket a közgyűlésen megvitatják.

16.10 - A 14. napirendi pont: Javaslat a Savaria Történelmi Karnevál jövőbeni megszervezésével kapcsolatos döntések meghozatalára, vagyis amiben dönteni kell, hogy 2015. évtől a Savaria Történelmi Karnevál szervezésével a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t bízzák meg. Tóth Kálmán és Horváth Soma szerint hirtelen jött a döntés. Koczka Tibor elmondta, már két hónapja folyik ennek az előkészítése, de számítanak az alapítvány segítségére a későbbiekben is. 11 igen és 4 tartózkodással megszavazták a módosítást. A 15. napirendi pontban a Duális Felsőoktatási Képzési és Kutató Központ létrehozására tettek javaslatot. Ahogyan várható volt a bizottság jelenlévő 14 tagja, egyhangúlag támogatta az előterjesztést. A 16. pont egy Király utcai helyiség bérbeadására vonatkozott, a tagok ismét egyhangúlag szavaztak igennel.

16.40 - A 18. napirendi pontban arról szavaznak, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ együttműködési megállapodást köt a várossal, aminek értelmében Szent Márton életével bővülne a tananyag Szombathelyen. A megállapodás értelmében a felek folyamatosan egyeztetnek a 2016-os Szent Márton emlékév előkészületeiről, feladatairól és azok végrehajtásáról. Az együttműködést Szombathely Önkormányzata részéről a Szent Márton Programiroda koordinálja. Az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a Tankerület fenntartásában lévő iskolák pedagógiai programjába beépüljön Szent Márton szellemi és kulturális hagyatékának ápolása, illetve a pedagógusokat a témához kapcsolódó szakmai programokon való részvételére ösztönözze. A javaslatot 10 igennel és 4 tartózkodás mellett fogadták el.

16.50 - A 24. pontban a 2015. évi kiemelkedő sportrendezvények támogatására kiírandó pályázati felhívás elfogadására tesznek javaslatot. Sokkal több nagy rendezvényt is támogathatnának a javaslat elfogadásával mondta el Koczka Tibor. Takátsné Tenki Mária szerint a pályázatban muszáj lenne meghatározni egy minimumösszeget. Tóth Kálmán szerint lehetséges, hogy nem minden eseményt kellene támogatni, inkább kevesebb, de nagy presztízsű rendezvényt támogasson a város. Tenki Mária 300 ezret, Tóth Kálmán 1 milliót javasol minimumösszegnek, Lendvai Ferenc szerint, ahogyan eddig sem, továbbra se legyen minimum. A sportrendezvények támogatásáról szóló értekezés nagyon elhúzódik, annak ellenére, hogy a bizottsági ülés harmadik órájában vagyunk. Végül 13-an szavaztak igennel és a minimumösszeg 500 ezer forint lett.

17.17 - Az utolsó pontban a 2015. évi 49. Nemzetközi Diákjátékokon történő részvétel a tét. Hollandiában lesznek a játékok. A döntés sürgős, hiszen január 31 a nevezés határideje. Egyhangú igennel elfogadták a részvételt, egyúttal a bizottság nyilvános ülése is véget ért.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!