Szombathely

2015.01.22. 16:40

Két méterrel alacsonyabb a vízszint Szombathelyen

A múlt héten fejeződött be a mederkotrás a Gyöngyös szombathelyi szakaszán. A kotrásra azért volt szükség, mert a töltés a magas vízállás miatt átázott és ezért szivárogni kezdett.

Unger Tamás

Befejeződtek a mederkotrási munkálatok a Gyöngyös szombathelyi szakaszán. Ahogyan még augusztusban beszámoltunk róla, a patak Dr. Szabolcs Zoltán utcai szakaszán a megemelkedett vízszint hatására átázott a töltés, és víz szivárgott az útra. Akkor Rázó László, a GYSEV Zrt. sajtószóvivője elismerte, hogy a mederkotrás szükségessé vált, sőt már a 2013-as év végén megrendelték a kotrási munkálatokat, azonban azt a megbízott vállalkozó 2014 június végéig nem végezte el, ezért vele szerződést bontottak. Így végül a GYSEV Zrt. megbízásából 2014 november végén indultak a munkálatok, amelyeket múlt héten zárt le a vasúttársaság által megbízott cég.

Túl magas volt a patak vízállása, ezért volt szükség a munkákra
Fotó: Unger Tamás

Rázó László elmondta, a munkálatok során 700 folyóméteres szakaszon 2700 köbméter iszapot termeltek ki, amelyet hulladéklerakóba szállítottak. A kotrási munkálatoknak köszönhetően az érintett szakaszon visszaállt az eredeti mederkeresztmetszet, amely jelentős, több helyen két-három méteres vízszintcsökkentést eredményezett. Ennek köszönhetően a továbbiakban a nagyobb esőzések után sem fordulhat elő komolyabb szivárgás a töltéseknél.

Megtudtuk, a GYSEV Zrt. ipari-technológiai célokra használja a Gyöngyös vizét, elsősorban járművek tisztításához, feltöltéséhez, továbbá Szombathely állomás tűzivíz hálózatának ellátásához emel ki vizet a műcsatornából. Ennek érdekében felduzzasztják a vizet, amely így lassabban folyik, emiatt az elmúlt évtizedekben nagyobb mennyiségű iszap rakódott le a mederben. Ennek kikotrását végezték el most a szakemberek. A vasúttársaság megbízásából elvégzett mederkotrási munkálatokat az érintett hatóságok is segítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!