Szombathely

2015.01.21. 11:47

Kutyát kerget és döfköd Kanga, a törpemalac

Szombathely – Ki gondolta volna, hogy a malacot egyszer hobbiállatként tartják majd? Az idő eljött, Kanga pedig bebizonyítja, hogy igenis van helye a sertésnek a családban.

Lisztmayer Zsófia

 

Fotók: a szerző

Nagy Jonathan szombathelyi bűvész nemcsak különleges hivatást, hanem különleges házi kedvencet is választott magának. Valójában a barátnője álmát váltotta valóra, amikor megvette Kangát.

– A Kanga alapítványtól hoztuk el az akkor körülbelül két hónapos kismalacot. Ez az egyesület kifejezetten törpemalacokkal foglalkozik. Jóban lettünk az alapítvány munkatársaival, ezért kapta végül az apróság a Kanga nevet. Először tartottam a malactartástól, de amint megláttam az alapítvány udvarán felénk rohanó tucatnyi kismalacot, rögtön megszerettem őket – mondta el a bűvész.

Kanga harmincezer forintba került, de ennél kevesebbért is hozzá lehet jutni a törpemalachoz. Arra azonban figyelni kell, hogy az olcsóbb malac nem feltétlenül marad kicsi malac.

– Sok helyen csüngőhasú malac és törpemalac keverékét árulják sokkal olcsóbban: az előbbi viszont nagyobbra nő és sokkal agresszívabb is. Sokaknak emiatt megy el a kedvük a malactartástól.

Mint megtudtuk, a malac ráadásul olyan, mint a gyermek: nagyon ragaszkodó típus. A nap huszonnégy órájában törődést igényel. Jonathan elmondta, hogy az első időszakban előfordult, hogy egy szobában aludt velük Kanga.

– Tudni kell, hogy amikor egy malac szeretne valamit, akkor gyakran döfköd az orrával és röfög. Ezzel pedig sok mindent el tud érni. Úgy tud nyávogni, mint egy kisgyerek. Kangát a próbateremben is tartottuk, de ott felfedezte magának a kellékeimet. Előfordult, hogy az elég drága, frissen érkezett kellékeimet is tönkretette. Amikor elkezdett nőni, hetente vettük a telefontöltőket, mert gyakran szétrágta őket. Tud bosszúságot okozni, de ettől függetlenül mindenki imádja. Most már a kertben van neki külön kis háza, a zöldterületen pedig kedvére rohangálhat – tudtuk meg Jonathantól.

A törpemalacok mindenevők, Kanga például bármit képes megenni, bármilyen mennyiségben. Szereti a gyümölcsöket, a húst és a rizst: mindent megeszik, amit elé rakunk. Kiskorában tejben áztatott gabonaféléket kapott. Nagy Jonathan hozzátette, hogy elég hangos a malac, főleg amikor hallja a gazdáit, de nem látja őket.

– Amikor az emeletről szólunk neki, akkor teljesen „ki van akadva”, mert nem tud felnézni, így nem érti, hogy honnan hall minket. Szerencsére a szomszédok is megszerették, ezért őket sem zavarja a hangos röfögés. Az unokatestvéremnek van egy vizslája, ennek a kutyusnak is az udvaron van a helye, ő például kifejezetten fél a malactól. Főleg azért, mert ha olyan kedve van Kangának, akkor szívesen megkergeti a kutyát.

Kangával játszani is lehet. Főleg, ha valamilyen étellel motiválják. A száraz macskaeledelt kifejezetten imádja, még táncolni is hajlandó egy kis tápért cserébe. – Amikor elővesszük a száraz tápot, már magától elkezd táncolni. Az almát is szereti, ezért focizni is tudunk vele: folyamatosan követi ugyanis az elrúgott gyümölcsöt. Nagyon okos: amikor meghallja a nevét, röfögve és vágtatva érkezik hozzánk. Sétáltatni is próbáltuk már, de amint rákerült a hám, úgy döntött, hogy ő inkább hátrafelé szeretne menni.

– A Kanga alapítvány járt utána, hogy mi a módja a helyes malactartásnak. Kiderült, a sertésnek speciális oltásra van szüksége, de ez nem kerül többe, mint mondjuk a kutyák oltása. Vigyázunk rá, folyamatosan fürdetjük is, szerencsére eddig még semmilyen betegséget nem kapott el.

Hivatásából eredően Jonathan megpróbálta már betanítani különböző trükkökre a malacot.

– A galambból nyuszi-trükköt például szerettük volta átalakítani galambból malacra-trükkre. Itt azonban több problémával is szembesültünk: egyrészt Kanga röfögése túl hangos, másrészt egyszerűen nem tud megmaradni a helyén. Tettünk ezért a dobozba egy kis ételt, mivel tudtuk, hogy azzal meg lehet vesztegetni. Nagyon ügyesen a helyén maradt, a csámcsogása viszont egyelőre leküzdhetetlen akadály.

Nagy Jonathan elárulta, hogy érdekli a malactenyésztés, de mielőtt belevágna, házat szeretne építeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!