Szombathely

2015.03.19. 12:07

A Haladás jövője a tét - A bizottsági üléseken is téma volt a törzstőkeemelés és a tulajdonosi szerkezet átalakítása

Szombathely – A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tervezett törzstőkeemelése volt a központi témája a szombathelyi önkormányzat gazdasági és városstratégiai, valamint jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága csütörtöki rendkívüli ülésének.

Az előterjesztés szerint a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője írásban megkereste Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatát, és bejelentette, hogy szükségesnek tartaná a társaság jelenlegi 20 millió forintos törzstőkéjét 42 millió forinttal megemelni. A szombathelyi önkormányzatnak, mint a Szombathelyi Haladás Kft. többségi tulajdonosának az a szándéka, hogy elsőbbségi jogával nem él, így a társaság tőkeemelésében nem vesz részt. A HALLMILL Team Tanácsadó Kft., a társaság 44 százalékos befolyással rendelkező tagja kinyilvánította a szándékát, hogy részt kíván venni a törzstőkeemelésben.   A Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, a társaság 5 százalékos befolyással rendelkező tulajdonosának a tőkeemelésre vonatkozó álláspontja még nem ismert.  Erről a témáról tárgyalt ülésének nyilvános részében a két bizottság.

A bizottsági üléseken Koczka Tibor alpolgármester sportszakmai szempontból világította meg az önkormányzat álláspontját. Elmondta, hogy az NBI-ben a Haladáson kívül nincs még egy olyan csapat, amelynek az önkormányzat lenne többségi tulajdonosa.  Ez komoly anyagi terhet jelent a város számára, ezért szükség van egy olyan befektető bevonására, aki ennek jelentős részét átvállalhatná. Erre most a HALLMILL Kft.-n keresztül lehetőség nyílik.

Molnár Miklós alpolgármester a pénzügyi szempontokat sorolta: a tulajdonosi arány csökkenése eredményeként öt év alatt az önkormányzat 500 millió forintot takaríthat meg, illetve fordíthat más célokra. A további pénzügyi előnyök pedig 5-10 éves távlatban jelentkezhetnek majd.

Az ellenzéki képviselők viszont azt kifogásolták, nem lehet tudni, ma mennyit ér a Szombathelyi Haladás Kft.. Megkérdezték: a törzstőkeemelés helyett miért nem az üzletrészt vásárolja meg a tulajdonostárs? Volt olyan javaslat is, miszerint az önkormányzat vegyen részt a tőkeemelésben, illetve a jövőben az üzletrészek arányában történjen a hozzájárulások fizetése.

Vissza-visszatérő kérdés volt, hogy miért kell ilyen sürgősen dönteni. Ezt Koczka Tibor alpolgármester azzal indokolta, hogy most van olyan befektető, amelyik jelentősen hozzájárulhat a szombathelyi labdarúgás fejlődéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!