Szombathely

2015.03.12. 16:01

Hívókép a harmadik szombathelyi „kék sétához”

Az idén harmadszor célozzák meg az eget a kék lufik Szombathelyen: a város harmadszor csatlakozik az autizmus világnapján hagyománynak számító „kék sétához”. Jó hír, hogy a felnőtt autisták szombathelyi lakóotthona, a Holnap Háza foglalkoztatóházzal bővül.

Ölbei Lívia

Az idén is a Fő térről indul április 2-án a remények szerint minél népesebb menet, amely ezúttal azonban nem a városházához érkezik (ahogy tavaly és tavalyelőtt), hanem az Akacs Mihály utca 7-be, a Weöres Sándor Színházhoz, ahol a társulat színészei közül is többen föllépnek. Az akció ismét lufieregetéssel ér véget, miközben a színházépület „kékbe öltözik".

„Kék séta" a szombathelyi Fő téren. A menet élén a Mesebolt bábszínészei: Dénes Emőke, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel. Fotó: VN/archív

Mint minden világnap, az autizmus világnapja is arra hivatott, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét egy fontos, de nem eléggé számon tartott jelenségre. Bár ma már egyre több gyógypedagógiai jellegű intézmény fogad be autistákat, még bőven van mit tenni ezen a területen, ahogy a szakemberképzésben és az integrációban is. Az autizmusnak – mint idegrendszeri és fejlődési zavarnak - rendkívül sokféle megnyilatkozási formája, fokozata létezik, az autizmussal élő emberek életében a kulcsszó a személyre szabott, kisebb-nagyobb mértékben egész életre szóló törődés. És mindenekelőtt a szintén személyre szabott fejlesztés, amelynek révén mégiscsak megnyitható ez a zárt, nehezen hozzáférhető világ. Fontos, hogy a laikusok közül is minél többen tudják és értsék a külvilágot, a tapasztalati valóságot a maga konkrétságában káoszként és megállíthatatlan, erős ingerzuhatagként érzékelő, épp ezért megmásíthatatlan saját szabályaikhoz ragaszkodó autisták működését – ez az, ami alapvetően szükséges az elfogadáshoz és a minél kevesebb konfliktussal járó együttműködéshez. A mi hívóképünkön most a tavalyi „kék séta” látható: április 2-án délután ismét találkozunk Szombathely Fő terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!