Szombathely

2015.04.29. 17:33

Egy furcsa ünnep '90-ben: A sör és a virsli után a május elseje is elfogyott

Minden bizonnyal nagy fölénnyel nyerné a legkülönösebb május 1. címet a 25 évvel ezelőtti.

Kozma Gábor

Éppen csak túl vagyunk az első szabad választásokon, a szabaddemokrata ifjú titánok pezsgőzve veszik át a parlamentbe röpítő mandátumokat, miközben az amúgy kormányra kerülő demokratafórumosok nyalogatják sebeiket. Nem ünnepelnek, május 1-et marxista trükknek tartják. Igaz, mások is, bizonyítja ezt a szegényes szombathelyi programválaszték, amelynek okán egy atyafi kifakad: – Se sör, se virsli, a május egy is elfogyott! Ami persze túlzás volt, mert az akkor még működő szabadidőközpontban sátor sátrat ért. Ember is akadt hozzá, de pénz már nemigen. Hiába az új rend, sorra zártak be a gyárak, még az ünnep előtti napon is. Az Élgép lehúzta a redőnyt, a győri Rába megyei telephelyeiről elvitték az embereket, a kereskedelem összeomlott. Nem volt kedve mulatni a munkásosztálynak a munkások ünnepén.

Huszonöt éve ezen a napon hideg volt, 7-10 fok, esett és erős szél fújt. Szerbiában hóviharok tomboltak. A józanító hideg az új pártokra is hatott, mert éppen ekkor írták alá az SZDSZ-MDF paktumot. Ez tette lehetővé Antall koalíciós kormányzását, míg az SZDSZ megszállhatott néhány fontos pozíciót, közte a köztársasági elnökit. Magyarhoz méltóan azonnal elkezdődtek a támadások, s mire a kormány felállt, már érlelődött Csurka István néhány gondolata...

1990. május elsején így ünnepeltek Szombathelyen. A szabadidőközpontban sátor sátrat ért

Szombathelyen elmarad a szokásos felvonulás, nincs a megszokott tribün és a Dobó Katica szocialista női brigád széplábú táncosai sem forrósítják fel a levegőt a Felszabadulási emlékműnél. Nem harsog a hangszóró, nincs Kiváló, meg Élenjáró Vállalat, de van még megyei tanács és Hazafias Népfront. Illetve az utóbbi nem, mert április 30-án, nyilván a munka ünnepének tiszteletre, megszünteti magát. Fura egy helyzet: az új rend nem tud mit kezdeni a május elsejével, akiknek szól, azok meg nem képesek túllépni a sör-virsli légyfogón. Pedig már ekkor sokan kérdezik: hol az érdekvédelem? Miért nem tüntetnek a szakszervezetek? Hova lettek a munkás hagyományok? Hol a szociáldemokrácia? A városban néhány csoport kísérletet tesz az emberek aktivizálására, de hiába, nem megy. Azért az esti, szélfútta tóvendéglői koncertre több százan elmennek.

Ami biztosan jön, az a rémhír. – Hallotta? Május 10-től 50 forint lesz a benzin literje! Az akkori 50 forint ma 600-nak felelne meg, nem csoda, hogy sokkolt a hír. Szinte azonnal cáfolták, áá, nem lesz itt emelés, dehogy. Majd ősszel, de ezt már nem tették hozzá. Ezen az ünnepen az emberek a tévé előtt ülnek. Az M1-en talán régi reflexből, lemegy a Kapcsoljuk Moszkvát! című esztrád, majd este, nyilván ellensúlyként, Tarzan, a párducverő című remek megy. Az M2 a Tövismadarakkal rukkol ki. Nem így az osztrák 1-es program: két munkásköltőt mutatnak be, majd az 1945-ös május elsejéről sugároznak dokumentumfilmeket. Na ja, szociáldemokrata a kormány...

A Vas Népe címlapján 20 sort és három kis képet kap mindössze az ünnep, a belső oldalon azonban közlik Pozsgai Zoltán Élő májusfa című novella-remekét. A történet egy fiatal pár fellobbanó szerelméről és keserű csalatkozásáról szól. Egy kicsit úgy is értelmezhető a dolog, hogy bár ott volt a nagy lehetőség a csitri, de már női lelkű Katica előtt, ám az anyagi szigor elrettentette a hetyke legényt, Berec Jánost. Mi több, a szigorú anya még a lánynak állított májusfát is kivágatta. Katica belefogy a bánatba, a legény elvándorol a faluból „Egy éve lesz, hogy a félig öreg nyár kerítésbakként szolgál, de az a fa most is él Katica nehezedő szívében” – zárul a lap egykori főszerkesztőjének írása.

Azért jó dolog is akad ezen a május elsején. Például, hogy a Gidófalvyt és Gyurikot veszített Lord új fiúkkal, a túrkevei dobos Paksi Jánossal és a pápai billentyűs Németh Zoltánnal debütál. A koncert fényes siker, nincs botrány, Erős Attila és Pohl Misi remekel. Az is öröm, hogy Petőmihályfán átadják a széppé tett kápolnát és egy új buszvárót. Góth József elöljáró büszkén veheti át a közösségi kitüntetést Bors Zoltántól, a megyei tanács elnökétől. Új elnöke lesz a KDNP-nek, Széll Kálmán professzor személyében. Felmerül, hogy újraindítják a budapesti repülőjáratot, és az is jó hír, hogy az Őrségben nem lesz giga-gázerőmű. Ugyanis azt akart ide építeni a kapitalista osztrák, meg a reformkommunista Szovjetunió. Mindezekből az következik, hogy mégsem volt eseménytelen 1990. május elseje.

Címkék#május 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!