Szombathely

2015.08.06. 16:56

Egy év alatt csúcsiskola született

Szombathely - Alapkőletételének napra pontosan egyéves évfordulóján, kedden avatják fel a Brenner iskolát.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegye általános iskolája és nyolc osztályos gimnáziuma az építtető szándéka szerint a 21. századnak készült. Az épület technikai kivitelezése és az oktatási intézmény felszereltsége is az. Erről győz meg Andorka Miklós, az egyházmegye főépítésze, amikor sorolja, mi minden található a monolit vasbetonvázas szerkezetű, hőszigetelő tégla vázkitöltő falazattal, hagyományos fa tetőszerkezettel készült, elegáns épületben.

A tetőfelületen elhelyezett 150 napelem jelentősen segíti majd az energiaellátást; a hatalmas épület minden pontja akadálymentesített; napcsővel természetes világítást érnek el benne, villanyt nappal alig kell majd felkapcsolni; az ajtók melletti falfelületek különböző színekkel nem csak hangulatossá teszik a folyosókat, de a kisebb diákoknak az eligazodását is megkönnyítik; a tantermekben a világítás jelenlét érzékelővel működik, tehát ha nincs bent senki, automatikusan lekapcsolódnak a villanyok.

Mindehhez az oktatásban is modernnek számító berendezések, bútorok várják szeptemberben itt a diákokat, tanárokat.

A 24 tantermes iskola (amelyben kilenc csoportterem is van) földszintjének két meghatározó tere az aula és a kápolna, továbbá a 120 fős étterem, a hatszáz adagos konyha. Innen látják el majd az egyházmegye összes szombathelyi intézményének étkezőit. Alagsorában a három részre osztható hatalmas tornacsarnok kapott helyet, de van mellette egy féltornaterem és gyógytestnevelő terem is, tíz fekete-fehér rendszerű öltözővel, két nagy szertárral. A természettudományi előadók, a labor a földszinten és az első emeleten találhatók.

Az esztétikus udvaron nemcsak egy játszótér várja a kicsiket, de a kerttervező külön részre osztotta a parkosított területeket. Külön vannak a tűlevelű és a lombos fás szigetek is. Itt található a gumiőrleményes burkolatú kézilabda és az aszfaltos kosárlabda pálya is. A hajdani kollégiumi épületbe került a 450 négyzetméteres(!) könyvtár, a tanári szobák, az igazgatási rész, és az oktatáshoz szükséges szaktantermek.

Végül néhány adat. Európai uniós és állami támogatásból 2,2 milliárd forintot kapott pályázat útján az általános iskola és nyolc osztályos gimnázium létrehozására a Szombathelyi Egyházmegye. A tízezer négyzetméteres intézményből 8300 négyzetmétert az új épületben, 1700 négyzetmétert a volt kollégium épületében alakítottak ki. Andorka Miklós elmondta még: a végül három milliárdos beruházás hiányzó része a Szombathelyi Egyházmegye saját forrásából és vállalkozók címzett felajánlásaiból adódott össze.

A kedvező időjárás, és az időnként kétszáz fős dolgozói létszám is hozzájárult, hogy az építkezés határidőre valósulhatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!