Szombathely

2015.08.07. 14:05

Nézze meg, milyen lett a felújított sportház

Szombathely – Az utolsó simítások vannak már csak hátra és elkészül a szombathelyi AGORA-Művelődési és Sportház. Pontosabban: immár területi multifunkcionális közösségi közművelődési központ.

Bakos Ágnes

Kulturális, közösségi és animációs tér lett a sportház a mintegy 11 hónapig tartott átépítéssel.

– Magunkat láthatjuk a padló köveiben – ezzel kezdte a megújult épület bemutatását Parais István, az AGORA–Művelődési és Sportház igazgatója. Kiemelte a tükörfényes kő szimbolikus jelentőségét: egyrészt mert az eredeti, 1963-ban beépített járófelület újult meg, másrészt pedig a kulturális lehetőségek néznek vissza, hiszen multifunkciós terekkel van tele a felújított sportház.

Határidőre elkészült az épület. A műszaki átadáson jelképesen és ünnepélyesen átvette a létesítmény kulcsait Parais István a kivitelező képviselőjétől.

– Nem volt könnyű dolga az építőknek – mondta el Khaut András. Sorolta: naponta adódtak meglepetések, hiszen nem egy zöldmezős beruházást vittek véghez, hanem egy nagy múltú létesítményt kellett újjá varázsolni.

Az agóra tér, a teljes aula rész közösségi pont, számítógépekkel. Egy mobil információs teret is kialakítottak. Hasznos technikai részlet, hogy az agóra tér minden oszlopán internetes csatlakozókat találnak a látogatók. Liftet is építettek a sportházba, ezzel pedig teljesen akadálymentes lett az épület. Az emeleten oktatóterek vannak, akár balettórát is tarthatnak a térre sok ablakkal nyitott teremben. A modern konyhát látványfőzéshez is használhatják majd – egyelőre berendezés alatt áll.

Az utolsó simítások része, hogy a csaknem 1500 férőhelyes nagyterembe szeptemberben hozzák az új padokat. A nagyterem díszítése skandináv stílusú, letisztult – mondta el Parais István. Hátravan még az aula lépcsőinek felújítása és a meglévő homlokzati kőburkolat veszélyes részeinek megerősítése. Ezek a munkák még ebben a hónapban elkészülnek. Nem mellékesen öt év teljes körű garanciát vállalt a kivitelező a beépített és átépített épületrészekre.

Parais István kiemelte, hogy nagykoncertek, valamint -ahogy eddig is- ifjúsági- és diákrendezvények fő helyszíne lesz a nagyterem, ahol a Dunántúl egyetlen, egyedülálló módon mobilizálható színpada áll rendelkezésre. Színpadnak megemelve, valamint a teret megnövelve, egy szintben is használható. A kivitelező és az igazgató is felhívta a figyelmet arra, hogy a régi parketta maradt a nagyteremben, viszont dupla alátétet kapott, így ízületkímélő a táncosoknak.

Nem csak a nagyterem adhat helyet koncerteknek: akár a dupla lépcsőn is lehet egy-egy majd előadás – mutatott rá Parais István.

Nem csak a szombathelyieké lesz a sportház: 38 környékbeli települést is kiszolgál majd a létesítmény.

Ahogy Parais István fogalmazott: már csak a csinosítások vannak hátra és a szakma megtöltheti élettel a megújult tereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!