Szombathely

2015.09.27. 07:28

Gyümölcsök, lekvárok, sajtok, füstölt áruk szezonja a szombathelyi termelői piacon

Szombathely - Alma, körte, gyümölcslevek, lekvárok, sajt és füstölt húsáru a termelői piac szezonális ajánlata.

Pogács Mónika

A standokon helyi termékek sorakoznak. Kivétel nélkül helyben, 40-50 kilométeren belül készült vagy termelt finomságok ezek. Azaz nem az ország túlsó feléből érkeztek Vasba és nem is külföldről importálták őket.

Az MMIK előtti piac múlt év tavaszán nyitott ki. Csütörtökönként kettő órától lehet azóta is a helyben termelőktől vásárolni. Jó időben a művelődési centrum előtti téren, rossz idő esetén az épület aulájában kapnak helyet az árusok.

A Pannon Helyi Termék Klaszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi tagozatával közösen szervezi a vásári programot. A szervezetek a vasi termelők piacra jutását szeretnék segíteni, a vásárlóknak pedig garantált és jó minőségű élelmiszereket biztosítani.

Fotó: Pogács Mónika

A tartós élelmiszereket, lekvárt, olajat, mézet, sajtot, húsárut, zöldséget  és kézműves tárgyakat árusítóknak csak jelképes helypénzt kell fizetniük egy-egy alkalommal a kitelepülésért.

A termelői piac nem csak a vásárlásról szól, hanem a remények szerint Szombathely egyik fontos turisztikai látványosságává nőheti ki magát előbb-utóbb.

Legutóbbi piaci mustránkon a nyitás utáni órákban még több volt az árus, mint a vevő. De néhány standon, így például a rábapatyi családi gazdaság által kínált termékeknél sorok álltak a jófajta füstölt áruért, kolbászért.

Az árusok a minőség mellett a csomagolásra is ügyelnek. Egy nádasdi őstermelő standján például jelet kaptak a gyümölcsök, ha mosolygósságuk még nem lett volna elegendő a vásárlók meggyőzésére.  Így kapott az alma ’alma’ vagy ’szívecske’ jelet. A  gyümölcsök héjának applikálását saját technikai szabadalommal oldották meg az árusok.

A lekvárok címkéi is hasonló odafigyelésről tanúskodtak: a mesemotívumos papírmatricák üzenete az, hogy a vevő kamrájába, polcára kívánkoznak. Éppen úgy, mintha a nagyi adta volna azokat a legutóbbi látogatáskor a csomagunkba.

A termelői piac csütörtökön is kinyit. Délután kettő és fél hat között érdemes a standokon körbenézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!