Szombathely

2015.09.11. 16:40

Kiemelt feladat a romák képzése és foglalkoztatása - Konferenciát szerveztek Szombathelyen

Szombathely - Második alkalommal rendezett a települési roma önkormányzatok számára konferenciát a Vas Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A résztvevők tájékoztatást kaptak az Országos Roma Önkormányzat tevékenységéről, valamint a nemzetiségi önkormányzatok megváltozott finanszírozásáról.

Nagy szükség van az ilyen fórumokra, fogalmazta meg Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke. Ez lehetőséget kínál annak bemutatására, hogy miben tud segíteni az országos önkormányzat, miközben az országos vezetők közvetlenül megismerhetik a helyi problémákat. Az alelnök elmondta, hogy ugyan a Nyugat-Dunántúlon talán kevesebb a gond, mint az ország keleti részén, de azért akadnak itt is megoldandó feladatok. Ezek között példaként említette a képzés és foglalkoztatás ügyét. Fontosnak tartja, hogy a romák olyan képzéseken vegyenek részt, amely lehetővé teszi számukra az elhelyezkedést a munkaerőpiacon. Farkas Félix roma parlamenti szószóló pedig az önkormányzatok működésének anyagi hátteréről beszélt. Elismerte, hogy az eddig rendelkezésre álló forrás nem állt arányban azokkal a feladatokkal, amelyeket a nemzetiségi önkormányzatok végeznek. Az idén azonban már jelentősen bővült a keret, amely jövőre további száz százalékkal növekszik. A roma szószóló még arra hívta fel a figyelmet, hogy igyekezzenek minél jobban kihasználni a pályázati lehetőségeket. A konferencia célja a települési, a területi és roma önkormányzat közötti együttműködés hatékonyabbá tétele, valamint az, hogy egymástól is tanuljanak az önkormányzatok, mutatott rá Horváth Zsolt, a Vas Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A rendezvény a második részben fórummá alakult, ahol a helyi roma önkormányzatok képviselői mondták el, hogy milyen kérdések is foglalkoztatják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!