Szombathely

2015.09.25. 10:41

Milyen lehet két hétig egy német faluban internet nélkül élni?

Szombathely – Ezt is megtapasztalhatták azok a fiatalok, akik a Logo Ifjúsági Szolgálat segítségével kijuthattak Németországba a What about silence? elnevezésű nemzetközi programnak köszönhetően.

Vadas Krisztina

Pászthory István és Ferencz Gergely tartott a kéthetes programról élménybeszámolót a Logo közösségi terében. Mindketten először vettek részt ilyen programban, ezért némi aggodalommal indultak neki az útnak.

- Elsődlegesen azért aggódtam, mert nem ismertem igazán senkit. A másik, amitől kicsit féltem, hogy nem lesz elég a nyelvtudásunk, de végül mindenkivel meg tudtuk magunkat értetni. Ha máshogy nem ment, akkor kézzel-lábbal oldottuk meg a kommunikációt – mesélte Gergely.

A programban részt vevő diákok:Pászthory István és Ferencz Gergely

A kéthetes program Grillenburgban zajlott, négy ország diákjai vettek részt: franciák, olaszok, németek és magyarok. Hazai pályáról heten utaztak a német faluba: Borsos Flóra, Ferencz Gergely, Jakab Roxána, Langmajer Zoltán, Pászthory István, Vaspöri Dóra és Vaspöri Noémi.

- Már az út maga is csapatépítő tréning volt a magyarok számára, hiszen egy 14 órás utazás alatt tényleg meg lehet ismerkedni mindenkivel. Fáradtan, de annál kíváncsibban érkeztünk meg – mondta István.

- Amikor odaértünk, rögtön elkezdődött a többi ország diákjaival az ismerkedés, mivel vegyes szobák voltak. A másik dolog, ami megkönnyítette a csapatépítés folyamatát, hogy abban a két hétben nem volt internetünk. Az első napokban még furcsa volt, de aztán már eszünkbe se jutott. Olyan volt, mint egy nyaralás, sok szabadidővel és sok játékos programmal. Mindenki jól érezte magát, mert a többiek is nyitottak és barátságosak voltak. Mindenki elfogadta a másikat – folytatta Gergely.

Borsos László, a Logo Ifjúsági Szolgálat vezetője

- Főként az olaszokkal jöttünk ki, ők nagyon nyitottak voltak mindenre. A franciák inkább egymás felé voltak nyitottak. Volt, aki már az elején szeretett volna hazamenni, mert azt hitte, hogy városnézés lesz a program. Ehelyett egy kis faluban élveztük a természet közelségét és a nyugalmat. A francia diákoknak ez annyira nem tetszett, de a végére ők is feloldódtak.

A program elsődleges célja az volt, hogy a fiatalokat kivonják a nyüzsgő mindennapokból, és hogy maguktól rájöjjenek arra, mennyi stresszfaktor veszi körül őket nap mint nap. Ebben a két hétben megtapasztalhatták a csend, a nyugalom, a rekreáció és a kikapcsolódás jótékony hatásait.

Az élményekkel és finomságokkal teli bőröndből mindenkinek jutott. A képen: Német Zsófia, Farkas Flóra, Kiss Henrietta, Peresznyák Réka és Szabó Dorottya

- Rengeteg új tapasztalatot szereztünk. Kipróbálhattuk például a kenuzást az Elbán. A folyó partján volt egy túraösvény, ami egy hegyre vezetett: a táj elképesztően szép volt. Egymás kultúráit is megismerhettük, még az utazás előtt voltak feladataink. Egy prezentációt kellett készíteni Magyarországról, valamint be kellett mutatni tradicionális magyar táncokat, hagyományokat, ételeket. A magyar csapat volt az egyik legfelkészültebb – mesélte Gergely.

- Összességében nagyon pozitív élményekkel tértünk haza, ha lehetne, szívesen visszamennénk – zárta István az élménybeszámolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!