Szombathely

2015.10.12. 12:17

A gépiparisok kultúrában utaznak

Jekill és Hyde, oldtimer, vidámpark és West Side Story, a gépiparisok igazán intenzív kulturális életet éltek eddig, és a Tíz kicsi néger még csak most jön.

A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskolájának szervezésében idén ősszel is számos kulturális rendezvényen vehetnek részt az érdeklődő diákok. Az első eseményre szeptember 21-én került sor, egy gépiparis csoport Güssingbe utazott, hogy megtekintse a Jekill és Hyde című musicalt. Az előadás után városnézésre és a környék megismerésére (Például Raidingban Liszt Ferenc szülőházának felkeresésére) is volt lehetőség.

Csoportkép a grazi kirándulás résztvevőiről

Október 5-én (idén tizedik alkalommal) Grazba utazott a több mint százfős gépiparis csoport. A diákok felkeresték a nemzetközi repülőteret, és ellátogattak az őszi vásárra is. Egy külön kiállítás oldtimerekkel és sportautókkal foglalkozott, de Ausztria legnagyobb vidámparkjában is szórakozhattak a fiatalok. Sarus Tímea, Samu Sándor és Vécsey Zsolt tanárok voltak az esemény szervezői.

Ambrus Ákos és a diákok az Erkel Színház színpadán

Október 9-én került sor az Operakaland programsorozat újabb állomására. Bogáth Péter tanár főszervezésében (és vezetésével) ötven gépiparis fiatal jutott el az Erkel Színházba, ahol csaknem 1600 diák tekinthette meg a West Side Story című musicalt. Az előadás után Ambrus Ákos, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki korábban már tartott előadást az iskolában, a színházban körbevezette a csoportot.

Részlet az Agatha Christie kiállításból

A krimi rajongói is örülhetnek: Agatha Christie születésének 125. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt az iskolában, és az iskolai „Esélyt a gépiparisoknak" Alapítványnak köszönhetően november végén negyven diák a szerző Tíz kicsi néger című regényéből készült színdarabot is láthatja majd Budapesten. Ezen a napon az I. világháborús eseményekre is emlékezni fognak majd a fiatalok.

A november is mozgalmas lesz az iskolában: a budapesti kirándulás mellett Barna Imre műfordítónak (Rozsban a fogó, A rózsa neve), az Európa Könyvkiadó főmunkatársának látogatására is számíthatnak a gépiparis diákok.

Molnár Zoltán, tanár

Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum

Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskolája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!