Szombathely

2015.10.09. 16:29

Baloldali képviselők is aláírták

Szombathely – A város több pontján gyűjtenek aláírást annak érdekében, hogy megszűnjön a Falco Zrt. környezetterhelő tevékenysége.

Cseszkó Tamás

Az egyik Zanati úti bevásárlóközpont parkolójában tartott sajtótájékoztatót dr. Hende Csaba. Szombathely országgyűlési képviselője bejelentette, november 30-ig gyűjtenek aláírásokat annak érdekében, hogy a Falco végre rászánja magát azon beruházásra, melyet már Csehországban is végrehajtott. A petíciót már a bejelentéskor több környékbeli lakó aláírta.

Kelemen Krisztián, a Demokratikus Koalíció képviselője aláírja a dr. Hende Csaba által kezdeményezett petíciót. A háttérben Barók Andrea és Horváth Vilmos  Fotó: Tóth Arnold

Kántás Zoltán, a keleti városrész önkormányzati képviselője aláhúzta, egy évek óta húzódó aktatologatási ügyet szeretnének lezárni ezzel az akcióval. Barók Andre, a Szülőföld Egyesület környezetvédelmi referense kisgyermekes édesanyaként hangsúlyozta, a gyár által kibocsájtott káros anyagok jelentősen veszélyesek az emberek egészségére. Horváth Vilmos, korábbi országgyűlési képviselő szintén csaltlakozott a kezdeményezéshez. Mint mondta, mára Szombathelynek negatív szimbólumává vált a gyár kéménye. Rozsenich Bence, a Fidelitas elnöke a technikai információikat ismertette, mint kiderült, többek között a Piacon, az Órásháznál, a Fő téren, a Borostyánkő áruház előtt, valamint a Zanati úti bevásárlóközpontnál is gyűjtik az aláírásokat, de a Fidesz irodában és az ŐrvidékHázban is várják a csatlakozni vágyókat. A kezdeményezéshez az interneten és a közösségi portálon is lehet csatlakozni. A sajtótájékoztatón megjelent több baloldali önkormányzati képviselő és aktivista is, többek között Szuhai Viktor és Kelemen Krisztián (Demokratikus Koalíció) és Horváth Soma (MSZP). A politikusok aláírták a Hende Csaba által kezdeményezett petíciót, ám kiemelték, szerintük jóval korábban kellett volna cselekedni. Horváth Soma utalt arra is, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal újabb négy hónap haladékot adott a gyárnak arra, hogy felszerelje a mérőberendezést. A képviselő arról is beszélt, hogy már a tavaly novemberi közgyűlésen kezdeményezték, hogy a környéket minősítsék át kisvárosi övezetté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!