Szombathely

2015.11.10. 14:43

Bérlakásokat építenének Szombathelyen

Szombathely – A városi közgyűlés tavaly decemberben fogadta el az üres önkormányzati lakások hasznosítására vonatkozó javaslatot, amely egyebek között tartalmazta a bérlakások felújítását, valamint a lakásrendelet módosítását is. Ennek eredményeként Szombathelyen az idén eddig százöt család költözhetett önkormányzati segítséggel új otthonba.

- Az elmúlt évben elfogadott program alapján a bérlakások felújítása kétféle konstrukcióban valósult meg - tájékoztatta kedden a részletekről az újságírókat dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Hetvenhárom lakást 115,5 millió forintból a Szova Zrt. újított fel. További 29 lakást a leendő bérlők tettek rendbe, amelynek költségeit lelakhatják. Három lakásban nem volt szükség felújításra, így ezekkel együtt eddig 2015-ben százöt család költözhetett Szombathelyen önkormányzati bérlakásba. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, szükség volt a költségvetésért felelős alpolgármester aktív közreműködésére is. Szombathelyen kevés az önkormányzati bérlakás, ezért a város jövője szempontjából az elkövetkező időszakban fontos feladat lesz a bérlakásépítés, fogalmazta meg a polgármester.

Az elmúlt év végén módosították a lakásrendeletet is, amely alapján az idén a krízishelyzetben lévők is igényelhetnek önkormányzati bérlakást. Ennek tapasztalatait Koczka Tibor alpolgármester összegezte. Elmondta: a szombathelyiek közül senki sem kerülhet az utcára, ha a lakásuk valamilyen okból lakásra alkalmatlanná válik. Az elmúlt tíz hónapban 229-en igényeltek krízishelyzetre hivatkozva lakást. A környezettanulmányok alapján azonban kiderült, hogy ezek jó része nem volt megalapozott. Az elbírálás során krízishelyzetnek azt tekintik, amikor az érintettek nem maradhatnak a lakásukban, mert például nincs fűtés. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akik gázfelülvizsgálatok miatt gáz nélkül, emiatt esetleg fűtés nélkül maradtak. Elhelyezésükre Szombathelyen jelenleg nyolc önkormányzati bérlakás áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!