Szombathely

2015.11.06. 17:26

Egy éve alakult meg a szombathelyi közgyűlés - Értékelnek a frakciók

Tavaly októberben izzott a városi közélet, hiszen önkormányzati választásokat tartottak. Eredményeképpen megalakult az új szombathelyi közgyűlés, amelynek kilenc tagja a Fidesz-KDNP, kilenc a Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt frakcióhoz tartozik, egy képviselő jutott be a Jobbik és egy a Pro Savaria színeiben. A polgármester ismét dr. Puskás Tivadar lett. Egy év telt el, így megkérdeztük a frakciókat, hogyan értékelik a testület városért végzett munkáját, és mely ügyeket tartják Szombathelyen a legfontosabbaknak.

MSZP-célok 2015 őszén

Helyben Falco-ügy, gázfelülvizsgálat, országosan fizetésemelés

A városvezetés most úgy működik, hogy az európai uniós forrásból épült beruházásokat átadják, de ezen kívül semmi saját ötlet, semmi válasz az emberek mindennapi problémáira – értékelt dr. Nemény András, Szombathely 13. számú választókerületének önkormányzati képviselője, az MSZP országos  elnökségének  tagja, Vas Megyei Szervezetének elnöke.

– Nagyon szoros közgyűlési eredmény született a 2014. októberi önkormányzati választáson, ami normális esetben azt jelenti, hogy egymásra vannak utalva a képviselők. Ehhez képest a döntésekben való részvételünk nem a támogatásunk arányát tükrözi – tekintett vissza a tavaly őszi önkormányzati választásra Nemény András. Azt mondta, ennek ellenére azon dolgoznak, hogy a közgyűlés elé kerüljenek a kritikus és fontos szombathelyi ügyek. Viszont, mint mondta, a közgyűlés nem ül össze rendszeresen.

– Ezért megpróbáljuk rendkívüli közgyűlés kezdeményezésével kikényszeríteni a munkát.

Szerinte az október 13-ra összehívott rendkívüli közgyűlés jól példázza a helyzetet: a legfontosabb ügyeket szerették volna asztalra tenni. Ilyen a gázügy, a Falco-ügy, és fontos projekt az uszoda is – sorolta Nemény András.

– A városvezető többség még napirendre sem engedte venni javaslatainkat, pedig tele volt dühös és csalódott érdeklődővel a terem. Ugyanígy volt egy évvel korábban is, amikor több száz helyben lakó aláírásával nyomatékosítottuk, hogy a környezetet terhelő füst megszüntetésével foglalkoznunk kell. Mára azonban az aláírásgyűjtés ideje lejárt, nem hisztizni kell – ahogyan azt a Csipkerózsika-álmából felébredt, a füstöt öt év után észrevevő Hende Csaba teszi –, hanem dolgozni. Ezért követeltük egy közös munkabizottság létrehozását, ami sürgősen elvégzi a szűrőberendezés beszereléséhez szükséges önkormányzati feladatokat, tárgyal  a gyár vezetésével, és  biztosítja  a teljes nyilvánosságot.  Végül a rendes közgyűlésen  az észérvek győztek a politikai haszonkeresés felett, és a mi javaslatunk kapott többséget. Aztán tegnap a polgármester sajnos újra bebizonyította, nem tartja a szavát. Pedig a felelősségünk közös, gyerekeink, unokáink egészségéért küzdünk.

– A gázügy egy másik fontos és aktuális téma Szombathelyen – folytatta. Azt el tudták érni, hogy ne legyen felülvizsgálati díj, de  azt  egyelőre  nem, hogy a panelprogramhoz hasonlóan a lakók, az önkormányzat, az állam és a szolgáltatók közösen állják a kötelező fejlesztés forrását. S azt sem, hogy egy kamatmentes kölcsönt adjon a város azoknak, akik rászorulnak, pedig, mint Nemény András fogalmazott, itt tényleg megmutatkozhatna a „segítés városa” eszme. Összegzésként Nemény András úgy fogalmazott:

– Tisztelet a kivételnek, ez egy megfáradt, öreges és alkalmatlan városvezetés. Ehhez képest próbáljuk Szombathelyt a magunk lelkesedésével, tudásával, az emberektől kapott ötletekkel jó irányba terelni, mert mi ezt szeretnénk csinálni később is. Egyszer úgyis fogunk várost vezetni, és egy jó várost akarunk átvenni, hogy aztán még jobbá tegyük – mondta Nemény András.

Az MSZP országos elnökségi tagjaként a közszféra fizetés-emeléséről beszélt. – Nagyon időszerű, mind az egészségügyben, a szociális területen, az oktatásban és a rendvédelmi területen. Minimum 150 ezer forintos nettó fizetésben gondolkozik az MSZP. Nemény András szerint ez a pénz egy az egyben visszaforogna a magyar gazdaságba. – Aki 150 ezer forintot keres, az nem tartalékol, hanem elkölti, azzal pedig a magyar gazdaságot erősíti.

Főleg itt, a mi környékünkön az is fontos, hogy ne menjen ki külföldre a munkaerő. Ennek lehetne visszatartó hatása. – Egy szociáldemokrata párt számára ez az egyetlen helyes út, a kormány pedig követni fogja, mert nincs más választása – mondta el Nemény András.

A munkában hisz

A Jobbik nem vesz részt hisztériakeltésben


– Kényszerházasságban nem lehet várost vezetni. Ezt arra értem, hogy 2014 őszén egy olyan összetételű városvezetés született, ahol majdnem egyenlő feltételek mellett döntöttek úgy a választók, hogy mind a szocialistákra, mind a Fideszre bízták volna a város vezetését. A Pro Savaria és a Jobbik lehetett volna akkor a mérleg nyelve. Ezt elmondtuk a választás éjszakáján is: egy olyan lehetőség adódott, hogy a Pro Savaria és a Jobbik egy tengelyt alkothatott volna, ahol mind a jobb-, mind a baloldalt kontrollálni tudták volna. Azt el kell mondani őszintén a Pro Savariával és Molnár Miklóssal kapcsolatban, hogy ők már a választás éjszakáján úgy döntöttek, hogy a Fidesszel kényszerházasságot kötnek, jelenleg ennek issza a város a levét. Nem lehet úgy várost vezetni, hogy folyamatosan politikai alkuk születnek a hátsó irodákban. Ha értékelnem kell a városvezetés egyéves működését, akkor azt kell mondanom: jelenleg a kényszeralkuk mentén születnek a döntések. Ez a városra nézve nagyon káros és veszélyes. Láthattuk most is a Falco-ügynél, hogy ha egy képviselő kimegy a teremből, akinek a szavazatával meglenne a többség, akkor megbénul a városvezetés. Nem erre szavaztak az emberek 2014 őszén. Ezt látni egy év után eléggé fájdalmas. Abban biztos vagyok, hogy 2019-ig lesznek még komoly problémák. 2014-ben még azt nyilatkoztam, hogy szerintem ez a házasság működni fog, most, egy év után viszont úgy látom, hogy válás lesz a vége. Egyértelmű, hogy az önkormányzatiságban mind az MSZP, mind a Fidesz elég sok időt töltött már, nagyrészt ők töltötték ki mind a 25 évet.

Fontos lenne kideríteni, hogy ki a felelős például azért, hogy Szombathely az ország ötödik legeladósodottabb városa lett. Azt is ki kell mondani, hogy ebben mindkét pártnak nagyon nagy szerepe és felelőssége van. Vegyük akár a Szova-kötvényt, amely éppen 7 milliárdos mínuszban tart, vagy éppen a város 18 milliárdos adósságállományát, amit a magyar adófizetőknek kellett megfizetni. Ennek a felhalmozásában még jelenleg is képviselői székekben ülő embereknek is volt szerepe, de korábbi képviselők döntései nyomán is született az az adósság, amit aztán az állam átvállalt. A Jobbik elmondta, és én is elmondtam a közgyűlésben többször is, hogy se országosan, se helyi szinten nem lesz addig megtisztulás, amíg nem lesz elszámoltatás. Vannak olyan beruházások, és vannak olyan dolgok, amelyek támogathatók, akár a stadionrekonstrukciót, akár az uszodafejlesztést, akár a Szent Márton-tervvel kapcsolatos beruházásokat nézzük. Ezek mind támogathatók, de mindegyikkel késésben vagyunk. Ami a legfontosabb, hogy a félelmünk az, hogy ezek mind a Fidesz holdudvarához köthető beruházások lesznek.

Mi azt szeretnénk, ha a kis- és középvállakozások megerősödnének helyi szinten, és a helyi vállalkozásokat kiemelten támogatnánk.
A Jobbik javaslata, amit ígért a választáskor, megszavazásra került: remélhetőleg még ebben a ciklusban elkészül az idősek parkja. Szombathelyen egyre több az idős ember, és róluk a város felelőssége gondoskodni. Éppen ezért a legnagyobb terület, ahol a Jobbik álláspontja szeribnt sok a tennivaló, az a éppen a szociális terület.

Minden egyes olyan dolgot, ami a város érdekét szolgálja, azt a Jobbik támogatja, ami nem a város érdekét szolgálja, azt nem fogjuk támogatni. Kritikaként el kell mondanom: elgondolkodtató, hogy hogyan lehet az, hogy az elmúlt 25 évben nem volt elszámoltatás, és elgondolkodtató az is, hogy fideszes városvezetés mellett, hogyan lehet, hogy egy 9,6 milliárdos stadionberuházás felügyelő-bizottságának a szocialisták adócsalásért jogerősen elítélt frakcióvezetője az elnöke. Úgy tűnik, az elmúlt 25 év politikai paktumai még mindig élnek, és továbbra is él a Fidesz-MSZP háttéralku. A legfontosabb, ami kiemelendő: a munkára igent mond a Jobbik, de politikai hisztériakeltésben nem kívánunk részt venni.

Fidesz: eredményes munka

Tele vannak városépítő tervekkel, és támogatják a családokat is


– A becsületes, tisztességes munka mindig meghozza gyümölcsét – értékelte az önkormányzati választások óta eltelt kicsivel több, mint egy évet Lendvai Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője.

Mint mondta, tavaly októberben a választók többsége egyértelműen dr. Puskás Tivadar polgármester mellett tette le a voksát. Lendvai szerint a helyi Fidesz átszervezésével új, az élet más területén már bizonyított, képzett képviselők is csatlakoztak a közgyűléshez, akik bírják a választók bizalmát, és szakpolitikusként kiváló munkát végeznek.

– Örülök, hogy nagy munkabírású képviselők ülnek a Fidesz frakcióban, akik hiteles emberek – mondta Lendvai Ferenc, hozzátéve, hogy még emlékezhetnek a városlakók arra az időszakra, amikor a volt polgármester környezetében hol egy adócsalásért elítélt személy, hol önkormányzati bérlakásokkal trükköző politikai munkatárs tűnt fel.

– De  az  is komoly erkölcsi  aggályokat vetett  fel,  amikor  egy magánszemély  az önkormányzattól  azért kért és kapott kamatmentes kölcsönt, mert különben  nem tudta volna  kifizetni a házában található  úszómedence fűtésszámláját.  A korábban regnáló baloldali városvezetés 22 milliárd  forintnyi  adósságot hagyott hátra.  A kormány  és a város  összefogásának, no meg a fegyelmezett,  feszes költségvetésnek  köszönhetően mindezt sikerült  lenullázni,  és bár az ellenzék próbálja hitelteleníteni a városvezetés munkáját, érezhető a szombathelyiek támogatása.

– Soha nem látott mértékben fejlődik Szombathely, gondoljunk csak a helyi cégek folyamatos munkahelyteremtő akcióira, vagy éppen azokra a kormányzati plusz támogatásokra, amelyek szintén komoly lobbimunka eredményeként érkeztek a városba.

Lendvai Ferenc elmondta, hogy az európai uniós források hatékony felhasználásán túl számos jó hírnek örülhetnek a városlakók, gondoljunk csak a 9,6 milliárd forintból épülő Haladás Sportkomplexumra, amelynek megépültével méltó körülmények között tudnak edzeni amatőr és profi sportolóink, de nem szabad elfeledkeznünk a folyamatban lévő, nagyszabású uszoda-beruházásról sem. Lendvai Ferenc kiemelte, hogy a sport támogatásán túl az egészségügy fejlesztésre is komoly forrásokat, mintegy 14 milliárd forintot használtak fel, melynek köszönhetően jelentős minőségi javulás érzékelhető a Markusovszky kórházban.

– Gőzerővel folytatódik az M86-os út építése, a vasútfejlesztés, és már most komoly tárgyalások folynak arról, hogy miként tud Szombathely Kőszegen keresztül az osztrák gyorsforgalmi útra becsatlakozni.

– A kormány gazdaságélénkítő programja találkozott a városvezetés jó szándékával, aminek köszönhetően ma már minden korábbinál alacsonyabb a munkanélküliség, sőt a cégek munkaerőhiányról számolnak be – húzta alá a frakcióvezető, aki arról is beszélt, hogy most a város egyik legfontosabb feladata a Falco-gyár ügyének megoldása: – Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője határozott álláspontot képvisel, ebben a témában nincs alku – mutatott rá Lendvai Ferenc, kiemelve, hogy a városlakók nagyon komoly számban csatlakoztak a petícióhoz, a legutóbbi közgyűlésen pedig a képviselő-testület is egyhangúlag a kezdeményezés mellé állt. – Ötezernél is több ember csatlakozott eddig, a csehországi Jihlavában kevesebb támogató aláírás gyűlt össze, ám már az is elég volt a változáshoz. Hisszük, hogy a gyár tulajdonosa megérti a szombathelyiek akaratát is, és sikerül kieszközölnünk a változást – mondta a frakcióvezető. A jövő kapcsán elmondta: fontos, hogy továbbra is stabil, fegyelmezett költségvetése legyen a városnak, ugyanakkor megmaradjanak azok az értékek, melyeknek köszönhetően Szombathely újra a Nyugat Királynője lesz.

– Tele vagyunk tervekkel, elég erőt, szakértelmet érzünk ahhoz, hogy azokat meg is valósítsuk – zárta gondolatait a frakcióvezető, kiemelve, hogy a következő időszak egyik legfontosabb feladata, hogy városunk az új európai uniós fejlesztési ciklus abszolút győztese legyen. – Család és otthonteremtési kedvezmények, támogatások, munkahelyteremtés, a szakképzés, a felsőoktatás dinamizálása, az egészségügy, közlekedés fejlesztése, a közrend, a közbiztonság megerősítése – Lendvai Ferenc szerint ezen területeken ma Magyarország jobban teljesít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!