Szombathely

2016.06.17. 14:48

Várva várt könyv az Őrségről: kétkötetes monográfia született

Szombathely – Kuriózum a kétkötetes monográfia a nemzeti parkok körében – ez is elhangzott a Savaria Múzeumban, amikor bemutatták a Szülőföld Kiadó Az Őrségi Nemzeti Park című kötetét.

Simán Klára

- A táj és az ember egymást formálta, és ez történik mind a mai napig – a többi között ezzel méltatta a kötetet és az Őrséget V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Az eseményen az Őrségi Nemzeti Park tájvédelemben és az őshonos fajták fenntartásában betöltött szerepét is méltatta.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a kiadvány 28 szerző segítségével, csaknem ezer oldalon mutatja be Magyarország legfiatalabb nemzeti parkjának történetét, a táj néprajzától, állat- és növényvilágától, nyelvészetén át az Őrség vízrajzáig.

A kötet szerkesztője, dr. Bartha Dénes okleveles erdőmérnök és erdészeti növényvédelmi szakmérnök hangsúlyozta, hogy ezt az ezer oldalt 1400 oldalnyi kéziratból rövidítette: nagyon komoly szakmai munkát, időt és energiát fektettek bele – gyakran önzetlenül – az ŐNP Igazgatóság, a Savaria Múzeum, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és több civil, tudományos szervezet munkatársai. Külön hangsúlyozta, hogy a hatalmas munkát nem vállalta volna, ha nem dr. Markovics Tibor igazgató kéri fel erre, akivel már több alkalommal hatékonyan és eredményesen dolgoztak együtt.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója a táj különlegességéről beszélt: az országban egyedülálló módon csak az Őrségben maradt fenn a paraszti szálaló erdőgazdálkodás, ami természetvédelmi szempontból a legkedvezőbb gazdálkodási forma. Emellett őshonos állatfajták genetikai állománymegőrzésével is foglalkoznak. A kötet méltatásakor nem feledkezett meg nagy elődeinek korábbi tevékenységéről sem – hangsúlyozta, hogy ez a kétkötetes monográfia hatalmas mértékű összefogás eredménye.

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó igazgatója elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számára, hogy ennek a kötetnek a kivitelezését az ŐNP rájuk bízta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!