Szombathely

2016.09.09. 15:35

Pető Andrásra emlékeztek Szombathelyen

"Az a mozgássérült gyermek, aki eljut lehetőségeinek határaihoz, már nem sérült" - ez volt Pető András professzornak, a konduktív pedagógia, azaz a Pető-módszer megalkotójának jelmondata.

Szombathelyi Médiaközpont

Tisztelői, a 25 éves szombathelyi konduktív óvodai csoport növendékei és családjaik, jelenlegi és volt tanítványok, konduktorok, gyógypedagógiai asszisztensek, dajkák gyűltek össze péntek délután a híres professzor szülőházánál, melynek falán ma is emléktábla hirdeti, hogy ott lakott Pető András.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Az 1893-ban született professzor, polihisztor a háború vérzivataros éveiben is a legelesettebbeken próbált segíteni a konduktív pedagógia kidolgozásával.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

- Ez olyan nevelési módszer, amely egy oktatási-tanulási folyamaton alapul, és azok a gyermekek, akik bekerülnek az óvodába, tanulás  révén sajátítják el saját lehetőségeiknek kibővítését - mondta el érdeklődésünkre Antoniné Ringhoffer Csilla konduktor, a Zonta Alapítvány kuratóriumi tagja.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Jelenleg az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Micimackó óvodájában a Pető-módszer elsajátítása mellett egyéb fogyatékkal élő - autista, értelmileg akadályozott - gyermekek támogatására is felkészültek a szakemberek.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Az eseményen megjelent dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester is, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a szombathelyi Zonta Club azzal a céllal hozta létre 1991-ben alapítványát a mozgássérült gyermekekért, hogy számukra egy professzionális fejlesztő központot alakíthassanak ki.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Pető András emléktáblájának koszorúzását követően a városháza nagytermében emlékülésen idézték fel a szombathelyi professzor munkásságát, valamint a konduktív óvodai nevelés negyedszázados múltját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!