Szombathely

2018.02.22. 08:32

Sikkasztó vasi könyvtáros a vádlott – Több mint 1 millió forintot keresett

Megromlott az anyagi helyzete, ezért nyúlt a könyvekhez a könyvtáros. Eladott 336 kiadványt, több mint 1 milliót keresett. Majdnem két évig „ment az üzlet”, lebukott, most felfüggesztett szabadságvesztésre ítélhetik.

Bakos Ágnes

Fotó: Pixabay

Az egyik felsőoktatási intézmény vasi könyvtárából lopott rendszeresen a férfi, aki több mint harminc éve könyvtáros. Három éve megromlott az anyagi helyzete, ezért nyúlt a kezelésében lévő gyűjteményhez. Apránként 336 darab könyvet és folyóiratot adott el, az értékük töredékéért, hiszen a mintegy 6,7 millió forintot érő kiadványokkal 1 millió 35 ezer forintot keresett – derül ki a vádiratból.

2015 márciusa és 2017 januárja között tevékenykedett a könyvtári sikkasztó, jórészt internetes hirdetések útján adott túl a könyveken. Átverte a vevőit: nem tudták, hogy lopottak a dokumentumok. Volt, hogy azt hazudta, örökölte a könyvet. Megoldotta a könyvtári jelzés problémáját is: a bélyegző lenyomatokat kiradírozta vagy áthúzta, de volt, hogy azt a látszatot keltette, hogy a könyvek selejtezettek.

A könyvtár kára részben megtérült, hiszen foglaltak le a könyvtárosnál ellopott kiadványokat, a vádlott pedig további 245 ezer forintot visszafizetett.

A vád sikkasztás, méghozzá jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás – közölte dr. Simon József Vas megyei főügyész. Az ügyészség azt javasolja a bíróságnak, ítéljék próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre a sikkasztót, és fizettessék meg vele a mintegy 827 ezer forintos bűnügyi költséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!