Szombathely

2012.11.27. 18:56

A jegyek árát emelné a volán

Szombathely - Csütörtökön a testület elé kerül egy javaslat a helyi közösségi közlekedés jövő évi vonaljegy és bérletjegy díjainak meghatározására. Januártól 3,3, 5,4 illetve 10 százalékkal emelkedhet a díj.

Bajdó Bettina

A testület elé kerülő előterjesztésben az olvasható, hogy 2012. április 1-jén a települési önkormányzatok helyi közösségi közlekedési szolgáltatások áraira vonatkozó hatósági ármegállapító jogköre megszűnt. Ez alapján a helyi közforgalmú közlekedés tarifáinak módosítására vonatkozó javaslatát  a Vasi Volán Zrt. benyújtotta önkormányzathoz. A szolgáltató a 2013. január 1-jétől bevezetésre kerülő tarifamódosításhoz szükséges költségkalkulációt három változatban készítette el. Január 1-jétől súlyozottan 3,3, -5,4, illetve 10 százalékkal  emelkednének a viteldíjak.

A Vasi Volán Zrt. 2013. január 1-jétől a menetrend szerinti helyi közforgalmú közlekedés díjainak meghatározására a 3,3 százalékos díjnövekedés elfogadását javasolja a közgyűlésnek. A javasolt tarifaemeléssel az előreváltott menetjegy 25 forinttal,  a 10 darabos tömb vonaljegy 225 forinttal, a kedvezményes jegy 20 forinttal, a  gyermekjegy 15 forinttal, a napijegy 75 forinttal kerül többe.





A tarifaemelés nem vonja maga után a bevételek növekedését (Fotó: Benkő Sándor)

A bérletjegyek díja viszont változatlan marad.  Ha ezt fogadja el a közgyűlés, akkor elővételben 275 forint lehet a vonaljegy ára. Ha az autóbuszvezetőnél vásároljuk meg a jegyet, akkor ugyanúgy, mint eddig, 350 forintot kell fizetnünk. A 10 darabos tömb 2 ezer 475 forint lenne, a kedvezményes jegy az eddigi 190 forint helyett 210 forintba kerülne.

A gyermekjegyért 165, a napijegyért 825 forintot kellene fizetni. Ha 5,4 százalékos emelés lépne életbe, akkor a bérletek ára is emelkedne: a névre szóló havi bérlet  6 ezer 610,  a félhavi 4 ezer 350, a heti 2 ezer 160 forint lenne. Ebben az esetben  a vonaljegy elővételben 265 forint lenne, a kedvezményes jegyért 200 forintot kellene fizetni.  Ha tíz százalékos emelés mellett döntene a testület, akkor a bérletek jelentősen emelkednének: az éves bérlet 73 ezer forint helyett 80 ezer 300 forintba kerülne. A havi bérlet ára  6 ezer 290 forintról  6 ezer 920 forintra emelkedne.

A havi nyugdíjas- és tanulóbérletért  2 ezer 190 forintot kellene fizetni.  A társaság jövőre is csak a differenciált mértékű  - a bérletjegyek díjai válatozatlanul hagyása mellett -,  az egyszeri, nem rendszeres utazásra jogosító vonaljegyeknél érvényesítő díjelemelést tartja megalapozottnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tarifaemelés nem vonja maga után az utasok által fizetett bevételek növekedését, ezzel szemben várhatóan további utasszám csökkenést hozhat, ezzel bevételkiesést is generálhat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!