Szombathely

2013.04.15. 17:12

A napfény köti össze a két magyar iskolát

Huszonöt kárpátaljai diák vendégeskedett a múlt héten a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, a korábbi Puskás Szakképző diákjainál.

Tersztyánszky Krisztina

A két ország magyar diákjainak ismerkedésére a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. több mint kétmillió forintos pályázatának elnyerése adott lehetőséget. Az iskola már nem először próbálkozott: korábban egy csoport diák hasonló konstrukcióban Erdélyben járt. Most a Kárpátalját célozták meg, ott is a Tiszapéterfalvi Református Líceumot, melynek biológia tagozata, környezetvédelmi irányultsága rokonságot mutatott a Puskásban folyó szolár oktatással.

Először huszonöt szombathelyi diák látogatott el a nyolcszáz kilométerre levő magyarok lakta településre. Idehaza gyűjtött könyveket vittek magukkal, ellátogattak Beregszászra, Munkácsra, Husztra, megjárták a Vereckei hágót. Újonnan szerzett barátaik a múlt héten viszonozták a látogatást. Itt folytatták az odakint már megkezdett közös feladatokat. Prezentációt készítettek, blogot írtak, emellett egymást érték a kirándulások és a sportprogramok. Az utolsó napra elkészült az a makett is, amelynek a tervezését már odaát elkezdték. Forgácslapból egy négy helyiséges lakóházat modelleztek, melynek fényforrásait a tetőre szerelt napelem látja el árammal. A makettet az iskolában demonstrációs eszközként fogják használni. Az iskola kertjében pedig virágágyást alakítottak ki és mellette elültettek egy apró fenyőfát. Ennek a fácskának a párja Tiszapéterfalván került a földbe közös munkával. A diákok azt tervezik, hogy karácsony előtt, egy megbeszélt időpontban egyszerre állnak majd a közösen ültetett fák köré.

A diákok egy csoportja itt is, ott is  fenyőfát ültetett el - karácsonykor majd gondolnak egymásra (Fotó: Kiss Teodóra)

Séfelné Horváth Ilona és Péterfi Ágnes, a programot vezető tanárok örömmel nyugtázták: a programban résztvevő gyerekek már nem csodálkoznak azon, hogy magyarnak lenni  határainkon kívül is lehet, s ők már ezentúl Ukrajna helyett a Kárpátalja megnevezést használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!