Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

2018.02.28. 18:12

A jövőbeni tervekről kérdeztük Csapláros Andreát

A februári közgyűlés újabb öt évre választotta meg Csapláros Andreát a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatójának, akit az elmúlt évek tapasztalatairól és a jövőbeli tervekről kérdeztünk.

Kánya Dóra

Fotó: Unger Tamás

– 2013. január 1-jétől a szombathelyi önkormányzat fenntartásába került a megyei múzeum, és Megyei Hatókörű Városi Múzeum vált belőle. Amikor igazgató lettem, tudtam, mi az az irány, ami felé jó lenne haladni. Fontos volt, hogy a szombathelyiek érezzék: ez a múzeum az övék. Utólag azt gondolom, hogy öt év alatt ezt sikerült elérni úgy is, hogy szívesen fogadunk mindenkit a megyéből, az ország egész területéről és külföldről is. A legtöbb látogató szombathelyi, így pozitív értelemben ők a legnagyobb kritikusaink – mondta el Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum nemrégiben újraválasztott igazgatója.

A múzeum állapota

Lényeges szempont volt az is, hogy a múzeumok állapotát javítani kell. A város vezetése ezt támogatta is, hiszen egyebek között megújult a Savaria Múzeum külseje, valamint az előtte lévő Deák-liget is megszépült, amely így visszaidézi a dualizmus kori múltat. Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház már 2011-ben átalakult, most pedig a többi intézményen a sor. A Smidt Múzeum fogadóépülete elkészült, rendbe tették a kertjét, jelenleg a belső terek átalakítása zajlik. Aztán a Szombathelyi Képtár is hamarosan átalakul. Elsősorban a külső homlokzat és a tetőfelújítása történik meg, a második ütemben pedig a Modern Városok Program segítségével modernizálják a belső tereket.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum újraválasztott igazgatója Fotó: Unger Tamás

Kortárs művészet

– Úgy tervezzük, hogy a képtár kínálatában még hangsúlyosabbá válik a kortárs képző- és a iparművészet, amelynek húzóereje lesz a Schrammel-gyűjtemény. Sőt az Irokéz-gyűjtemény egy részét Pados Gábor is itt helyezte el. Úgy gondolom, hogy a kortárs művészettel más generációkat, más társadalmi rétegeket is meg tudunk majd érinteni. Ez a következő öt év egyik nagy célja – emelte ki a múzeumigazgató. Hozzátette: a Romkert is a történelmi örökségünk. Régóta dolgozunk Közép-Európa legnagyobb összefüggő mozaikjának megmentéséért, ami most végre elkezdődhetett.

Nagy eredmény

– Mint igazgató és mint ókortörténész is ezt a projektet gondolom az egyik legnagyobb eredménynek. A romkert egyedülálló helyszín: megtalálható ott az ókor, a Karoling-várfal révén a középkor, a borpincék bejárata, a közelben található székesegyház és a börtön épülete. Azon az egy helyszínen el lehet mesélni Szombathely szinte teljes történetét. Egyedül a Vasi Skanzen maradt ki jelenleg a fejlesztési listáról, de arra vonatkozóan Horváth Sándorral már megvannak a terveink. Kevés olyan múzeum van ma Magyarországon, ahol öt tudományterület – kortárs képző- és iparművészet, néprajz-, régészet-, természet- és történettudomány – képviselteti magát, de az egész intézményi struktúrát át kellett alakítani. Csapáros Andrea elmondta, nem egy piramisrendszert, hanem egy mátrixos formát találtak ki, amelyben mindenki segít mindenkinek. Közösek a célok, hiszen fontos szempont volt, hogy minél több látogatót csábítsanak a múzeumokba.

Lényegi változás

– A két igazgatóhelyettesem, Czenki Zsuzsanna és prof. dr. Vig Károly találta ki, hogy legyen minden évben egy központi tematika, amelyhez minden tudomány-ág és tagintézmény csatlakozni tud. Ez lényegi változás volt az időszaki kiállítások felépítésében és egymáshoz kapcsolódásában. Elmondhatom, hogy már az első, Adria-sorozatunk is hatalmas siker volt, és azóta is sok látogatót csábítanak a tárlatok. Idén a csillagászattal fogunk foglalkozni – tette hozzá Csapláros Andrea, aki kiemelte: a múzeum népszerűsítése is feladat még. Az intézményekben képzett múzeumpedagógusok fogadják a diákokat, nekik is köszönhető, hogy később a gyerekek szüleikkel is visszatérnek, de szeretnének még több családdal találkozni a múzeumokban. – Sikeres évek állnak mögöttünk, hiszek a csapatmunkában, és tudom, hogy kollégáim kiemelkedő munkája nélkül ez nem sikerülhetett volna – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!