Szombathely

2009.05.13. 02:28

Csonka Ernő: 88!

Kőszeg - A Vas megyei művészek doyenje Kőszegen (is) rendkívül népszerű. Vasárnap itt, a reformátusok Csillag-termében hangulatos kiállítással, kőszegi, szombathelyi barátai körében ünnepelte néhány nappal korábban betöltött 88. születésnapját.

Némethy Mária

Nem járok messze az igazságtól, ha szimbolikus értelmet tulajdonítok e mai kiállításnak. Talán a Gondviselő szándékára érzett rá Lőrincz Zoltán professzor úr, tisztelendő házigazdánk, amikor az Isten házába hívta a kettős nyolcas mezsgyéjén éppen átlépő Csonka Ernő festőművészt: mutatna be néhány alkotást nagyjából hatvan évre tehető alkotói pályája gazdag terméséből!

A bensőséges hangulatú kiállítást megnyitó Salamon Nándor, a Szombathelyi Képtár nyugalmazott igazgatója kezdte ezekkel a mondatokkal megnyitóját Csonka Ernő kőszegi tárlatán. 



A kép bal szélén Csonka Erő, középen Lőrincz Zoltán professzor, mellette Salamon Nándor

Fotó: Németh Iván

A kiváló akvarelljeiről, karakteres portréiról jól ismert művészt - alkotásai számtalan magángyűjtemény díszei - költő barátja, Böröczki Mihály verssel köszöntötte fel. Ott volt a tárlaton, s mint mindig, most is tisztelettel, megbecsüléssel vette körül az idős mestert Básthy Tamás országgyűlési képviselő is. Ő sohasem múló hálával gondol Csonka Ernőre, Ernő bátyámra . Nem felejti el, hogy annak idején, a sötét 50-es években, amikor katonatiszt édesapját sehol sem alkalmazták, s bizony éhezett a család - testvéreivel mindennap más rokonhoz jártak ebédre Szombathelyen -, szóval azokban a gonosz időkben Csonka Ernő volt az, aki elérte, lehetővé tette, hogy ha csekély fizetésért is, de álláshoz juthasson az édesapja.

A művészről, aki ezüstfejes botjára támaszkodva próbálta végigállni a kedvesen tréfálkozó hangú, muzsikával megtűzdelt megnyitót, de a végén mégiscsak le kényszerült ülni. És a műveiről is készültek a felvételek. Tájképekről, portrékról, csendéletről. Alkotásokról, amelyek frissek. Életigenlőek. Csonkaernősen derűsek. Javuk mostanában készült, az idén és az elmúlt egy-két évben. Mégsem egy sok mindent meg- és átélt művész képei. Igaza van Salamon Nándornak, amikor Csonka Ernőt tradicionális festőnek titulálja, aki életén át kitartott a maga választott úton , akit ma utolértek az előjárók, a mai avantgardok, akik most ébrednek arra a valóságra, amelyet ő életén át teljes meggyőződéssel, igaza tudatában festett... Tartózkodó szerénységgel, őszinte hittel teremtette meg alkotásai hosszú sorát úgy, ahogy a lát- vány; inspirálta, a tehetségéből tellett és ami a legfontosabb: ahogy a szíve dik- tálta .

Május 24-éig tekinthető meg Csonka Ernő immár ötödik önálló kiállítása Kőszegen. A kőszegiek, akik megtekintik az idős mester műveit, annyit mindenképpen tudjanak róla: a pannon táj, a vasi föld szerelmese, jeles megörökítője, aki saját Barbizonjaként tartja számon (szokta említeni) Kőszeget, a környékét.

Ez az a táj, amelyhez fogyó erővel is ragaszkodik. Nem véletlen tehát, hogy éppen itt nyílt meg a 88 esztendős művész születésnapi vernisszázsa. Csak csatlakozni tudunk Salamon Nándorhoz: Kérjük a Teremtőt: tegye lehetővé számára, hogy elviselhető egészségben még éveken keresztül élje meg e magasztos pillanatot, s nyerjen értékteremtő órákat a sorstól. (A kiállítás megtekinthető május 24-éig, csütörtöktől vasárnapig 14-17 óráig.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!