Szombathely

2015.10.19. 15:42

Botrány a Falco-fórumon

Szombathely - Dr. Hende Csaba sem szólalhatott fel, csupán kérdéseket lehetett feltenni. Legkorábban jövő év végére lehet változás a Falco-gyárnál.

Budai Dávid

Lakossági fórumot tartott hétfőn a Falco Zrt. a Claudius szállodában. Ahogyan várni lehetett, több indulatos hozzászólás kísérte az összejövetelt, ezek sok esetben a személyeskedéstől sem voltak mentesek. Vita alakult ki a tekintetben is, hogy lakossági fórumon vagy lakossági tájékoztatón ülünk-e. Novák Tibor, a Falco Zrt. igazgatótanácsának elnöke és dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője ugyanis teljesen másként látta a helyzetet.

Miután a bevezetőben elhangzott, hogy 2011 óta ez a hatodik alkalom, hogy a gyár találkozik a lakókkal, kaptunk egy rövid cég-ismertetőt, amelyben a cég képviselői azt állították: a gyár minden szabálynak megfelel, és azt folyamatosan fejlesztik. Ennek ellenére nem valósítható meg a lakosság által áhított folyamatos mérés egyrészt, mivel egyetlen forgácslapgyártó cég van Magyarországon, így nincs olyan hitelesített berendezés, amit felszerelhetnének. Másrészt: ha volna is ilyen berendezés, ahhoz meg kellene magasítani a kéményt, és ez statikai problémák miatt amúgy sem kivitelezhető, de még ha az is lenne, akkor is életveszélyes lenne a berendezés karbantartása, amit a cég saját bevallása szerint nem vállalhat. Ráadásul a vízgőz miatt a mérés sem lenne pontos.

Az igazgató kijelentette: sajnálja, hogy a cég politikai csatározások színterévé vált, de szívesen emlékszik vissza a boldog békeidőkre, amikor még senkinek semmi baja nem volt a gyárral. A tájékoztatónak ezen a pontján már egy-két bekiabálás elhangzott, de az igazi botrány akkor tört ki, amikor az elnök megtagadta a hozzászólást dr. Hende Csabától, mondván: ez egy tájékoztató és nem fórum, itt csak kérdéseket lehet feltenni. Ekkor az önkormányzat jelenlévő képviselői, köztük a polgármester és alpolgármesterek, egy emberként álltak fel tiltakozásuk jeléül, ám mint utóbb kiderült, nem hagyták el a termet. Kisvártatva Hende Csaba visszatért és vitába szállt Novák Tiborral a fórum és tájékoztató közti különbségről, majd egy levelet idézett, amely szerint a meghívást ő egy lakossági fórumra kapta. Ekkor egy hozzászóló kilátásba helyezte a Falco elnökének a fórumról való távozását. A teremben érezhetően egyre nagyobb volt a feszültség, egy hozzászóló emelkedett hangnemben kérte számon a bűzt és a szennyezést. Novák Tibor válaszában hangsúlyozta: az új technológia sokkal jobb, mint a régi, a megengedett határértéket pedig nem lépik át. Később Hende Csaba egy korábbi nyilatkozatát idézte, miszerint a Falconak a feladata a törvények betartása, a lakosoknak pedig tűrniük kell. Többen bekiabáltak: Novák Tibor elveszítette a hitelét az emberek előtt és nem vele, hanem a tulajdonossal szeretnének beszélni.

Dr. Kecskés László képviselő, mellkassebész szólalt fel, mert mint mondta, bár ő nem a környéken lakik, mint orvos nem tehette meg, hogy nem jött el. Hangsúlyozta: a gyár által kibocsátott gőz káros, mivel megágyaz a tüdőtágulásnak és persze a ráknak is. Azt a kérdést tette fel, hogy vállalhatja-e bárki, hogy ilyen egészségkárosításnak tegyék ki az embereket. Novák Tibor erre úgy reagált, ő nem szakember, így nem tudja megítélni a kérdést. Nemény András MSZP-s képviselő szerint a gyár tévútra tereli az embereket. Miután az önkormányzatnál és politikai síkon is falakba ütköztek, azután hívták össze a lakossági fórumot, amit véleménye szerint nem egy szállodában, hanem a helyszínen kellett volna megtartani. Úgy véli, a gyár valójában nem is akarja beszerelni a szűrőberendezést.

Petőné Kiss Márta lakó emelt hangon kérte számon az elnöktől, hogy lakna-e ott, ahol ő, mert mint mondta, ott csak meghalni lehet, élni nem. Egyúttal meghívta a Falco elnökét magához. Novák Tibor azt válaszolta, él a meghívással. Elhangzott: a következő év végéig megvalósulhat a Falco fejlesztése.

A lakossági fórumról élőben tudósítottunk:

16.55 Eddig körülbelül ötvenen gyűltek össze, így kijelenthető az esős idő sem szegte kedvüket az érdeklődőknek. Hende Csaba és Puskás Tivadar is jelen vannak. A meghívó szerint pillanatokon belül hallhatunk a társaságnál már megvalósult és a közeljövőben megvalósuló technológiai fejlesztésekről, beruházásokról, valamint a jelenlegi környezetvédelmi helyzetről. Sőt lehetőség lesz arra is, hogy a lakosság kérdéseket tegyen fel a vállalat vezetőségének és a szakértőknek a témakörökkel kapcsolatban. Így izgatottan várjuk a fejleményeket, hiszen bizonyára lesz pár kérdés, amivel a cég képviselőit megpróbálják majd sarokba szorítani a lakosok. Az elmúlt időszakban sokan érezhették úgy, hogy még a csapból is a Falco folyik, és azt kell mondanunk nem tévedtek nagyot. Mivel még mindig van pár perc a kezdésig, ezért kihasználjuk a rendelkezésre álló időt és egy rövid történeti áttekintést adunk az elmúlt bő egy hónap fejleményeiből.

Szeptember 23.: Hende Csaba szerint ki kell kényszeríteni a változást, mivel összvárosi problémává vált az a hihetetlen mennyiségű szennyezett gőz, amely beteríti egész Szombathelyt. Azonnal meg kell kezdeni a problémát megszüntető, a károsanyag­kibocsátást lényegesen csökkentő szűrőberendezés felszerelését, és haladéktalanul meg kell teremteni a Falco károsanyag­kibocsátásának folyamatos, hiteles és teljes egészében nyilvános mérését. Ha a cég nem teljesíti a követeléseket. ­ Akkor be kell zárni a gyárat ­ jelentette ki Hende Csaba.

Szeptember 24.: Másfél kilométerre a Falco ­gyártól, táblával a kezében tartott sajtótájékoztatót Czeglédy Csaba, az MSZP Szombathelyi Szervezetének elnöke. Megtudtuk, a lakossági tiltakozás eredményeképpen arra kötelezte a környezetvédelmi hatóság a Falco­t, hogy egy folyamatos mérőberendezést helyezzen el a gyár legnagyobb kéményében. Szeptemberben kellett volna elhelyezni a mérőműszert, azonban a gyár méltányossági haladékot kért és kapott. A Vas megyei kormányhivatal határozata szerint négy hónapot. Czeglédy Csaba szerint érthetetlen, hogy a város ipari szennyezőanyag ­kibocsátásának hatvan-­hetven százalékáért felelős Falco ­gyár indítványának a kormányhivatal helyt adott.

Szeptember 29.: Barók Andrea, a Szülőföld Egyesület környezetvédelmi referense elmondta,

Szombathelyen az egyik legégetőbb probléma a levegőszennyezés, aggasztó látni azt a füstöt, amely a helyi forgácslapgyártó gyár kéményéből tör elő nap mint nap. Kántás Zoltán, a keleti városrész önkormányzati képviselője kiemelte: eddig békés egyeztetések zajlottak, ám úgy tűnik, a gyár egyelőre nem tett lépéseket az ügy megoldása érdekében.

Október 06.: Aláírásgyűjtést kezdeményez dr. Hende Csaba, a város országgyűlési képviselője. A cél, hogy a helyi polgárok kinyilvánítsák: nem tűrik tovább a Falco ­gyár okozta környezetterhelést. A petíció két követelést tartalmaz. Az egyik az, hogy a vállalat azonnal szerelje fel a hatékony szűrőberendezést, amely már számos más üzemben hatékonyan működik. A másik, hogy olyan hiteles mérőeszközöket állítsanak be, amelyekkel folyamatosan, bárki által ellenőrizhető módon mérni lehet a gyár környezetterhelését.

Október 07.: Hende Csaba szerint azonnali cselekvésre van szükség Falco-­ügyben „ a saját orromnak hiszek és nem a különböző méréseknek és adatoknak. Azt gondolom, hogy ez a történet nincs rendben, és meggyőződésem, hogy ezen vélelmemmel nem vagyok egyedül ”

Október 08.: Politikai adok-kapok. Az MSZP és a Fidesz szombathelyi szervezete is sajtóközleményben feszül egymásnak.

Október 09.: Baloldali képviselők is aláírják a petíciót.

Október 13.: Rendkívüli közgyűlés. A baloldal nem érti miért kapta meg a haladékot a műszerek beszerelésére a Falco. A polgármester elmondása alapján nem méltányosságból, hanem jogi kötelezettségek miatt kellett megadni a haladékot a gyárnak, az erre vonatkozó jogszabályokról a jegyző tájékoztatni fogja a baloldalt.

Október 15.: Támogatja a szombathelyiek tiltakozását a Pro Natura St.Gotthárd civil egyesület a Falco kéményéből kijövő füst és vízgőz miatt.

Október 16.: Szombathely önkormányzata fellebbezést nyújtott be a hatóság azon határozata ellen, amelyben a Falco Zrt. számára engedélyezi az automata mérő­ és dokumentáló készülék telepítésére vonatkozó határidő módosítását. A határidő meghosszabbítása nem elfogadható az önkormányzat számára, mivel a Falco Zrt.­nek kellő idő, kilenc hónap állt rendelkezésre az automatikus mérő­ és dokumentáló készülék telepítésére és beüzemelésére.

Így állunk most. Reméljük kellőképpen ráhangoltuk az olvasókat a Falco-ügyre, mivel időközben elkezdődött a lakossági fórum.

17.15: Elhangzott  2011-től ez a hatodik alkalom, hogy találkozik a gyár lakókkal. Kiderült az is, a fórum 19.00 óráig tart. Elhangzott nem emelték a kapacitást, holott ez a vád. Novák Tibor, a Falco Zrt. igazgatótanácsának elnöke elmondta, a cég minden szabálynak megfelel, a céget folyamatosan fejlesztik. Ezzel együtt nem valósítható meg a folyamatos mérés. Több okból sem. Egyrészt, egyetlen forgácslap gyártó cég van Magyarországon így nincs hitelesített berendezés. Másrészt meg kellene magasítani a kéményt a folyamatos szűréshez, azonban ezt nem bírná el a kémény statikai problémák miatt, ráadásul a karbantartás is életveszélyes lenne. Végezetül a vízgőz miatt úgysem lenne pontos a mérés.

17.20: Felgyorsulnak az események. Novák Tibor kijelenti, sajnálják, hogy a cég politikai csatározások színterévé vált. Kijelenti: a Falco kérdéseket vár, előadást azonban senki sem tarthat. Szívesen emlékszik vissza a boldog békeidőkre, amikor nem volt semmi baj a gyárral. A hallgatóságból valaki bekiabál: dehogynem!

17.30: A teljes Fidesz vezérkar fölállt, miután kiderült Hende Csaba nem szólhat hozzá a témához, csupán kérdéseket tehet föl.

17.33: Kántás Zoltán képviselő beszédét többször is félbe akarja szakítani Novák Tibor, ám végül sikerül végig mondania beszédét. Rengeteg kérdés fogalmazódik meg, azonban a válaszokra egyelőre nincsen mód.

17.38: Vita támad abban, hogy fórum vagy tájékoztató, mikor többen hozzá akarnak szólni a témához.

17.40: Hende Csaba visszatért! Vitába szállt Novák Tiborral, a fórum és tájékoztató közti különbségről, majd egy levelet idéz miszerint lakossági fórumról szólt a meghívás, nem tájékoztatóról.

17.45: Egy hozzászóló kilátásba helyezi a Falco igazgatójának a fórumról való távozását.  Egyre nagyobb a feszültség, egy hozzászóló emelkedett hangnemben kéri számon a bűzt és a szennyezést. Novák Tibor válasza, hogy az új  technológia sokkal jobb mint a régi, határértéket nem lépnek át, később Hende Csabát idézi: a Falco-nak a feladata a törvények betartása lakosoknak tűrnie kell.

17.50: Hiteles emberre van szükség hangzik több helyről is, a tulajdonosokkal szeretnének beszélni. Novák Tibor elveszítette a hitelét. Novák Tibor szerint nem igaz, hogy több ezer embert érint a probléma, mivel akkor ők is itt lennének. Szégyellje magát, hogy megfélemlíti az embereket, utalnak többen a gyárat kritizálók korábbi feljelentéseire.

17.55: Hende Csaba ismét visszatért a terembe és egy idén nyáron történt találkozást mesélt el, miszerint akkor Novák Tibor azt mondta neki: "a zöldhatóság egy barom, hogy folyamatos mérést kérnek" idézi a képviselő Novák Tiborral való találkozását , amit az igazgató el is ismert. Hende Csaba elmondta, a politikától várták a garanciát, hogy senki nem fellebbez a Falcot érintő határozatról. Tőle kérték, hogy járjon közben a képviselő, hogy az MDF bútorlapot gyártó sor megépülhessen, valamint, hogy jó pár ingatlant adjanak el nekik. Hende Csaba természetesen a követeléseket nem teljesítette, nem is teljesíthette. Majd utalt arra, hogy azzal, hogy nem lehet hozzá szólni a fórumon a Falco hitelét vesztette. Ezt követően aláírásgyűjtésre buzdította  a hallgatóságot.

18.15: Dr. Kecskés László mellkassebész szólal fel, mert mint mondta nem teheti meg, hogy nem jön el, bár ő nem a környéken lakik. A gyár által kibocsátott gőz bizony káros, mivel abban gomba telepszik meg, amely pedig megágyaz a tüdőtágulásnak és persze a ráknak is. Vállalhatja-e bárki, hogy ennek tegyék ki az embereket? Novák Tibor erre úgy reagált, ő nem szakember.

18.20: Novák Tibor azt mondja Hende Csaba nem értette meg őket és annak idején azt mondta, ebből neki politikai haszna nem lesz, és ezért inkább támadja a Falcot. Hende Csaba kikéri magának, és bizonyítékot követel. A pillanatnyi szünetet kihasználva Nemény András ragadja magához a szót, szerinte a gyár tévútra tereli az embereket, miután az önkormányzatnál és politikai síkon is falba ütköztek, azután hívták össze a lakossági fórumot, amit véleménye szerint nem egy szállodában, hanem a helyszínen kellett volna megtartani. Úgy véli a gyár valójában nem is akarja beszerelni a szűrőberendezést. Novák Tibor szerint a képviselő semmit nem értett meg az eddig elhangzottakból.

18.30: Tudomásul kell venni, ezen a területen kinőtte magát a Falco. A formaldehid 40 éve rákkeltő. Egy hozzászóló – egykori gyárépítő – elmondta rengeteg kollégája hallt meg rákban. Szerinte a Falco által közölt adatok nem pontosak, és ha Novák Tibor kedvenc vesszőparipájára hivatkozik, hogy ő nem szakember, akkor miért nem az tartja a fórumot. Meg is nevezte volt kollégáját. Azt a választ kapta Novák Tibortól, hogy a szakember szabadságát tölti.

18.42: Parázs vita alakul ki, atekintetben, hogy milyen fát használ fel a Falco. Úgy tűnik a hallgatóság jobban értesült. Novák Tibor ismét a laikusságára hivatkozik.

18.50.: Következő év végéig megvalósulhat a Falco fejlesztése, valamint csütörtökig mindenki megkapja levélben mit tervez a Falco, ezt ígérte Novák Tibor tíz perccel a fórum vége előtt.

Már a fórum résztvevői is összekapnak, hogy kinek válaszoljon az igazgató, végül egy hozzászóló haragosan távozik is.

19.05: A porrobbanásról alakul ki parázs vita. Mindenki máshogy emlékszik, a hallgatóság szerint többször is volt már, az elnök csak egyre emlékszik. Az elnök szerint a port fedett helyen tárolják, a lakók szerint szabadban. Egy hölgy egyre emeltebb hangon kéri számon az elnöktől, hogy lakna-e ott, mert mint mondta ott csak meghalni lehet élni nem, egyúttal meghívta a Falco elnökét magához. Novák Tibor azt válaszolta él a meghívással, el fog látogatni a hölgyhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!