Szombathely

2017.02.08. 18:50

Feltárják a Ferences-templom eddig a közönség elől rejtett, régebbi kriptáját is

Szombathely- Intenzív feltáró munka kezdődik a Ferences-templomban. A cél, hogy a szentély alatt található kriptát is megnyithassák a látogatók előtt.

Vadas Krisztina

Kedden Budapesten tanácskozott a Műemléki Tanácsadó Testület. Az ülésen negyedik napirendi pontként a szombathelyi Ferences-templom kriptáinak ügyét tárgyalták. A tervek szerint új lejárót építenének a kriptába, valamint a másik, eddig fel nem tárt sírboltot is látogathatóvá tennék.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a már látogatható kriptában mesélt a Ferences-templom és a temetkezési helyek történetéről
Fotó: Unger Tamás

- Jelenleg a templom hajójának közepén, a padlón át juthatunk le a kriptába. Szeretnénk könnyebb lejárást biztosítani azoknak, akik itt róják le kegyeletüket, imádkoznak itt eltemetett szeretteikért. Emellett az is szempont az új lejárat kialakításánál, hogy a kripta látogatása ne zavarja a szentmiséket, szertartásokat - részletezte Achilles atya, a templom plébánosa.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere kiemelte: ezzel újabb értékkel, látványossággal gazdagodna a város. A város egyik legrégebbi és legszebb temploma a Ferences-templom, több neves ember is itt nyugszik a kriptában. Például itt temették el Hefele Menyhértet, a barokk Szombathely és több híres helyi épület megálmodóját. (Arra nincs bizonyíték, hogy máig itt van, egyes feltételezések szerint hamvait áthelyezték máshová.) De itt nyugszik Priusz pápa gyóntatója is. Mint megtudtuk, az 1950-60-as években még temetkeztek itt.

A kripta lejáratát átépítenék, hogy jobban megközelíthető legyen

Mátis Barna tervezőmérnök elmondta: a legnagyobb gondot egyelőre az okozza a szentély alatti kripta feltárásánál, hogy jelöletlenek a sírok. - A tervtanács azt szeretné, ha azonosítanánk az ott eltemetetteket. Annyit tudunk, hogy ferences atyák sírhelyéül szolgált az a helyiség. Tehát most a következő lépés, hogy kidolgozzuk, milyen módon végezhetnének el az azonosítást, illetve hogyan tehetjük látogathatóvá - mondta el Mátis Barna. Emellett az eredetileg egyben lévő kripták újbóli összenyitásának lehetőségeit is vizsgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!