Szombathely

2015.08.28. 15:44

Legeket választottak és jutalmaztak – a karnevál gasztronómiai és esztétikai elismerései

Borok, torták, fagylaltok és kirakatok versenyeztek. A napsütötte eredményhirdetésen nem voltak sokan a nézők soraiban, de lelkesen gratuláltak egymásnak a versenyzők.

Unger Tamás

A gasztronómiai versenyekre nem csak Szombathelyről, hanem szerte Vas megyéből érkeztek nevezések.

Tizennegyedszer választották meg a Savaria Történelmi Karnevál borait, másodszor a karnevál tortáját és először a historikus programsor hivatalos fagylaltját.

Pecöli lett a karnevál fagyija: a „Hedónia” fantázianevet kapta az alkotóitól, a Mámor cukrászda fagylaltkészítőitől. Fügét és kesudiót tartalmaz a jeges finomság.

A karnevál tortája idén a Claudius Hedone, a Claudia Cukrászda készítette a málnás, vaníliás finomságot, aminek a receptjét már az időutazás napjai előtt közzétették a szervezők.

A borversenyre 82 nevezés érkezett – balatoni, szekszárdi borok is versenyben voltak a megtisztelő karnevál bora címért. Oklevelet, bronz, ezüst és arany elismeréseket osztottak az ítészek.

A Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora lett idén a Feind Borház 2013-as, Shiraz Premium nedűje. Az idei legjobb karneváli fehérbor címet Hoffmann Tamás Pincészetének munkája, a 2014-es Balaton-felvidéki Olaszrizling nyerte.

A vörösök között a Frittmann Borászat 2012-es Kunsági Kadarkája nyert. A rozé borok versenyében egy 2014-es bor, a Horváth Pince Tolnai Kékfrankos Roséja vitte el a prímet.

Először keresték a legszebb kirakatot a karnevál jegyében Szombathelyen. Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: a kereskedők kiváló bemutatkozási lehetősége a megmérettetés és a karnevált ünneplő új felület a verseny, amelyben két alkategóriát is hirdettek. A legszebb bemutatóterem címet az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház nyerte el, a legszebb kirakat a Napforrás Biokereskedésé idén.

A kánikulában nem feltétlenül ajánlott, de a hűvösödő esti órákra tökéletesek a nedűk. Ahogy Grünwald Stefánia karneváligazgató fogalmazott, túl jól sikerült megrendelni a szervezőknek a jó időt, de kánikulában is mozgalmasak és izgalmasak a programok.

Puskás Tivadar polgármester figyelmeztette a Borok Utcája látogatóit, elsősorban kóstolni érkezőket, hogy éjfél után vége a mulatságnak a csendrendelet értelmében.

Óráról órára a Karneválról – kövesse folyamatosan frissülő tudósításainkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!