Szombathely

2015.02.17. 12:47

Megújul a Szombathelyi Székesegyház kapuzata

Szombathely - A Szent Márton-emlékév jegyében megújul a Szombathelyi Székesegyház kapuzata. A főbejárat felületét bronzkazetták díszítik majd, amelyek a szent életének fontos állomásait idézik fel.

Szent Márton életének közismert eseményeit elevenítik meg Veres Gábor szobrászművész domborművei:  a szent születését, a köpenymegosztás pillanatát, édesanyjának megkeresztelését, valamint azt, amikor az ariánusok elűzték őt Savariából, illetve a hittérítő tevékenységét és a halálát. Ezek a jelenetek szerepelnek majd a székesegyház bronzborítású kapuján.

- Viaszvesztéses eljárással készül a munka, nagyon izgalmas játék, hogyan tudom optimálisan megformázni, összeépíteni a viaszmodellt, majd cizelláltan végezni a bronzöntés folyamatát. Csodálatos dolog a bronzzal, ezzel az időtálló, nemes anyaggal dolgozni – fogalmazott az alkotó.

Fotó: Médiaközpont

Amikor a jubileumi év előkészítésébe fogott a Szombathelyi Egyházmegye, felvetődött az igény, hogy valami maradandót is létrehozzanak, így született meg a kazettás főkapu felújításának ötlete. A meghívásos pályázatra érkezett tervek közül Veres Gáboré nyert.

- Véleményem szerint ez nemcsak a jelenkor embereit fogja megörvendeztetni, hanem évszázadokon keresztül méltó emléke a jubileumi esztendőnek, olyan alkotás, amit később is sokan fognak felkeresni, megnézni – mondta Veres András megyés püspök

A székesegyház faanyagú bejáratának minden egyes négyzetcentiméterét kívülről bronz borítja majd. A kapu várhatóan augusztus közepére készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!