Szombathely

2016.03.09. 12:14

Ön tudja, mi az a gergelyjárás? - A szombathelyi Dési iskola diákjai megmutatják

A gergelyjárás régi szokását elevenítik fel ezekben a napokban a Dési Huber István Általános Iskola diákjai. Három óvodát járnak végig, hogy tanulni hívják a kicsiket. A hagyomány a középkortól kezdve március 12-éhez, Gergely napjához kötődik.

Szombathelyi Médiaközpont

A Gergely-nap megünneplését az iskolák patrónusának, I. Nagy Szent Gergely pápának a tiszteletére rendelték el még 830-ban. A gergelyjárás dramatizált játék versekkel, énekekkel. Az egyetemista diákok egykor így gyűjtöttek adományokat, hogy tanulmányaikat folytathassák. Később nem csak maguknak, de tanítóik számára is kéregettek. A 17. században Magyarországon is megjelent ez a szokás, a Dunántúlon élt legtovább.

A Dési iskolások szerdán a Kőrösi oviban jártak

- Nemcsak adománygyűjtő néphagyomány volt, hanem a diákok ekkor hívták a következő évre a kicsiket iskolába. Ekkor nem volt még kötelező az iskola, és nagyon sok gyerek otthon volt a szüleivel, és hogy a tanítónak legyen folyamatosan munkája, ilyenkor hívták a többiek a kicsiket iskolába - mondta el Vizaverné Horváth Zsófia, a Dési iskola tanítója, a műsor ötletgazdája.

- Aki nem tanul, üres a feje, mint a kisdob belseje. Aki rosszul nevelkedik, mint a dobot, ütik verik - ehhez hasonló versikék, énekek hangzottak el a zenés összeállításban. A szereplők - középkori elődeikhez hasonlóan - papírsüveget, szalagos katonacsákót és fakardot viseltek, saját, névre szóló zászló alatt vonultak be. Egyikük Gergely pápának öltözött.

Az iskolások három környékbeli óvodát keresnek fel ezen a héten. A nagycsoportosok megismerhetik a leendő elsős tanító néniket, és személyre szóló meghívót kapnak az iskola nyílt napjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!