Szombathely

2009.05.20. 02:26

Rum: eltüntetik a község tájsebét

Rum - Pályázati pénzből rekultiválja a Floresca Kft. az egykori folyékonyhulladék-lerakóhelyet. A projekt indító rendezvényét, az első kapavágást a minap tartották a nagyközségben.

Angyal László

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjából 327 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el rekultivációs programjainak megvalósítására a Floresca Környezetgazdálkodási Kft. A program része a rumi folyékonyhulladék-lerakóhely felszámolása. A területet hétfőn adták át a kivitelezőknek.

Németh László, Rum polgármestere emlékeztetett rá, hogy húsz éven keresztül a falutól mintegy nyolcszáz méterre lévő lerakóba szállították a településről a folyékony hulladékot, ám a lerakó megtelt. A rumiak joggal berzenkedtek, amikor a húsz-harminc kilométerrel távolabbi út miatt több pénzbe került a szennylé elszállítása. Szerencsére ez már a múlt, hiszen a faluban és a környező településen befejezték a csatornázási munkálatokat, már csak a beruházás ünnepélyes felavatása van hátra.

Fullajtár István, a Floresca Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: rekultiváció nélkül a talaj és a talajvíz a telephely környezetében öt éven belül, míg a víz áramlása miatt a távolabbi helyeken is teljesen elszennyeződhet. A következő néhány hónapban a rekultivációs munka során előbb a szennyvízzel teli földet ki-emelik, eltávolítják, a helyét feltöltik, majd vízzáró anyagréteget terítenek le, amire végül harminc centiméter vastag humusz kerül. Fontos, hogy a cég utógondozást is végez: vagyis a domborúra kialakított területet befüvesítik, és rendszeresen kaszálják. Másrészt a talajvíz állapotát tükröző monitoring kutakból félévente mintát vesznek, s ha szükséges, beavatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!