Szombathely

2015.02.16. 18:19

Véget ért a Házasság hete

Befejeződött vasárnap a Házasság hete című programsorozat Szombathelyen.

Mehlhoffer Tamás

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja a figyelmet. Idén négy kontinens huszonegy országában ünnepelték a házasokat.

A vasárnapi ünnepi szentmisét követően a Székesegyház előtt gyűltek össze a házaspárok, akik Veres András megyéspüspök és Koczka Tibor alpolgármester vezetésével a Fő téri Szentháromság szoborhoz sétáltak. Itt, a Házasság Hete programsorozat zárásaként táncra perdültek.

A megyéspüspök szerint a katolikus kezdeményezés felekezeti hovatartozástól függetlenül sok házaspárt elgondolkodtatott, hogy érdemes és szükséges nagyobb figyelmet fordítani párjukra és családjukra.

„Minket nagyon meglepett, hogy 102 házaspár vállalta, hogy részt vesznek a heti foglalkozásokon. Sokakat megmozgatott a programsorozat, így örömmel mondhatom, hogy a kezdeményezés elérte célját" - tájékoztatott Veres András megyéspüspök.

A rendezvények célja az volt, hogy hasznos és gyakorlati tanácsokkal lássák el a házasokat és házasulandókat, valamint segítséget próbáltak nyújtani azoknak, akiknek a kapcsolata válságban van. De mi a titka a jó és hosszú házasságnak?

„Ebben rengeteg munka van, rengeteg figyelem, megértés és lemondás. Csak úgy tud jól működni egy házasság, hogy ha azon mindkét fél sokat dolgozik" - mondta el érdeklődésünkre Koczka Tibor alpolgármester.

„Sokat kell dolgozni - kezdte Gadányi Károly, a Savaria Egyetemi Központ nyugalmazott elnök-rektorhelyettese - és ha vannak is problémák, azokat valami módon át kell hidalni. Az idő megoldja a gondokat. Együtt kell maradni, ez az igazi titok!"

A házasság hete programjainak keretében Horváth Boldizsár és Kósa Éva orvos házaspár is mesélt a hallgatóságnak 40 éve tartó házasságukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!