Szombathely

2015.10.28. 14:29

Zsidókat bújtatott, menekülteket fogadott be - Konferenciát rendeztek Esterházy János emlékére

Szombathely - Esterházy János emlékére konferenciát rendezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Rákóczi Szövetség Vas megyei szervezete az ŐrvidékHázban. A XX. századi mártírsorsú felvidéki politikus a felvidéki magyarság szellemi vezetője volt, s bár meghurcolták, elvei mellett mindvégig kitartott. Kilenc előadás hangzott el: felidézték a gróf életútját, politikai pályáját, a kisebbségi sorban élő magyarság múltját és jelenét.

Az arisztokrata származású Esterházy János családja a trianoni békediktátum következtében elveszítette birtokai nagy részét, s ők is - ahogy sok tízezer magyar - kisebbségi sorba kényszerültek az akkori Csehszlovákiában. Azért lépett politikai pályára, hogy segítse az övéit: hirdette a magyarság pártok feletti összefogását. Kassa képviselőjeként került a parlamentbe, ő volt az egyetlen, aki 1942-ben nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt, 1944-ben pedig memorandumban tiltakozott Magyarország megszállása ellen. Zsidókat bújtatott, menekülteket fogadott be. Háborúellenes megnyilatkozásaiért támadta a szélsőjobb, később pedig a kommunista diktatúrával is összeütközésbe került. Megjárta a Gulág poklát, majd politikai elítéltként csehszlovákiai börtönökben tartották fogva. 12 év rabságban eltöltött súlyos szenvedés után 1957-ben, 56 évesen halt meg.

"Esterházy János a 20. századi magyarság útját járta. Üldözte a horogkereszt és üldözte a vörös csillag. Ennek ellenére mindvégig kitartott elvei és magyarsága mellett" - mondta a konferenciát megnyitó beszédében dr. Puskás Tivadar polgármester, párhuzamot vonva Esterházy és Mindszenty bíboros életútja között.

A konferencia egyik előadója, Molnár Imre történész, Esterházy-kutató, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója arról beszélt: bár sokan dolgoznak a rehabilitációján, Esterházy János Szlovákiában ma is háborús bűnösnek számít.

Szeretnék ráirányítani a figyelmet a megingathatatlan erkölcsű, elkötelezett politikusra és emberre, mondta el Farkas Csaba, a házigazda ŐrvidékHáz vezetője.

Az előadók között ott volt Jan Jankú is, aki Esterházy rabtársa volt a mirovi politikai börtönben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!