Tömörd

2015.02.11. 13:48

Egy hónapja nem tudja eltemetni a fiát a tömördi asszony

Tömörd – Kerekes Károlyné fia, Károly január 11-én okozott közlekedési balesetet, majd másnap meghalt a kórházban. A 82 éves asszony azóta sem tud megnyugodni: a fia halála körül ugyanis nagyon sok a kérdőjel.

Nagy Ildikó

Január 11-én, vasárnap ebéd után Kerekes Károlyné, Éva néni lepihent, és amikor felébredt, a fia már nem volt otthon. Máskor is előfordult, hogy autóba ült és elment Szombathelyre vásárolni, így Éva néni nem izgult. Aztán amikor éjfél előtt felkelt, hogy megnézze, a fia bezárta-e a garázsajtót, már csodálkozott, hogy sem a fiát, sem az autót nem találta, de még mindig nem gondolt rosszra. Hajnali 4 óra után csörgött a telefon: a szombathelyi Markusovszky kórházból hívták, és közölték vele, hogy a fia előző délután ittasan közlekedési balesetet okozott, a mentők kórházba vitték, ahol hétfőn hajnalban, 3 óra 30-kor meghalt.

Éva néni hétfőn délelőtt 10 órakor már a szombathelyi kórházban volt, ahol több meglepő dolgot is tapasztalt. Amikor a proszektúrán leadta Károly öltönyét, mondta, hogy szeretne elbúcsúzni a fiától, és meg szeretné nézni a holttestét. Azt válaszolták, hogy ezt csak a boncolás után teheti meg. Szerette volna elvinni a fia holmijait is, de sem a sürgősségi részlegen, sem a traumatológián, sem abban a vizsgálóban nem találták, ahova az asszonyt küldték. Kerekes Károly ruháit és iratait végül másnap egy rokona hozta el a kórházból. Pénz nem volt köztük, pedig Éva néni szerint – bár ezt bizonyítani nem tudja - legalább 70 ezer forint volt nála – nem pénztárcában, a fia ugyanis mindig a zsebében tartotta a pénzét.

A következő meglepetés akkor érte az asszonyt, amikor a fia január 26-ai boncolása után, január 29-én készített halottvizsgálati bizonyítványból kiderült, hogy a holttestet nem hamvasztathatja el, és csak a koporsós temetést engedélyezik. A bizonyítványból megtudta azt is, hogy a baleset során medencecsonttörést szenvedett fia halálát közvetlenül szívmegállás okozta. A dokumentumon olvasható továbbá, hogy „a boncolás során erősen oszlás állapotot találtunk, amely miatt a halálesettel kapcsolatosan a halál okára érdemi megállapítások nem tehetők.”

Ezzel az autóval okozott balesetet Kerekes Károly január 11-én Söpte és Vasasszonyfa között. A férfi állítólag figyelmetlenül előzött egy buszt, és összeütközött egy másik autóval. Kerekes Károly másnap meghalt a kórházban, a balesetnek két másik sérültje is volt. Fotó: Simon István

Éva néni mindenképpen hamvasztatni szerette volna a fiát, ezért nem nyugodott bele a leírtakba, de hivatalos magyarázatot nem kapott a miértjeire. Azt is csak „hallotta”, hogy elképzelhető, hogy a fiát a kórház hullaházában nem hűtötték megfelelően, és azért nem engedélyezték a hamvasztást, mert az orvosszakértő nem tudott értékelhető szövetmintát venni az elhunyttól.

Éva néni február 2-án a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjénél kérvényezte a hamvasztását engedélyezését, és az engedélyt meg is kapta. Egy hónappal a haláleset után talán végre elbúcsúztathatja a fiát, ám a kérdések még mindig nem hagyják nyugodni. Miért nem értesítették a fia balesete után, főleg, hogy az autó az ő nevén volt? A kórházban még láthatta volna élve, esetleg el is búcsúzhatott volna tőle. Miért nem nézhette meg a fia holttestét a kórházi hullaházban? Hova tűnt a fia pénze? Tényleg nem megfelelően hűtötték a kórházban a fia holttestét? Ki hibázott?

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a megyei rendőr-főkapitányságra, de a válaszukból csak azt tudtuk meg, hogy „ az érintett ügyben járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, mivel felmerült a gyanú, hogy a jármű vezetője alkohol fogyasztását követően ült volán mögé. A 2015. január 11-én történt közlekedési balesetben az elhunyton kívül további két személy sérült meg. A folyamatban lévő ügyről nem adhatok további információkat.”

A rendőrségi válaszból kiderül továbbá, hogy „általánosságban elmondható, hogy a nyomozó hatóság büntetőeljárás során a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (a továbbiakban: Be.) rendelkezéseinek megfelelően jár el. Ez kiterjed a bizonyítási szakra is, melynek során a tényállás alapos, hiánytalan és valóságnak megfelelő tisztázása a cél. Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, a hatóság szakértőt rendel ki. A szakértői vizsgálat során pedig a vizsgálattal érintettet – a Be. szabályai szerint – lehetőleg az eredeti állapotban kell megőrizni.”

Megpróbáltuk „lefordítani” a hivatalos választ, és arra jutottunk, hogy először feltehetően azért nem engedték elhamvasztatni a holttestet, mert büntetőeljárás volt folyamatban, és az ilyenkor kötelező boncolás során – feltehetően a holttest nem megfelelő hűtése miatt - nem jutottak az eljárás lezárásához szükséges érdemi információkhoz. Ilyenkor pedig valószínűleg azért nem engedélyezik a hamvasztást, mert azzal elveszne az esetleges utólagos bizonyítás lehetősége.

A holttest hűtéséről szerettük volna megkérdezni a Markusovszky kórházat is, ám ők nem akartak nyilatkozni a folyamatban lévő rendőrségi ügyről.

A hamvasztást végül mégis engedélyezték, egyszer majd lezárul a sok tanulsággal szolgáló ügy, és akkor talán Éva néni is választ kap a kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!