Tudomány

2014.12.09. 14:55

Megéri az árát - A Lumia 830 októberben került piacra

A Microsoft által bekebelezett Nokia szeptember elején a berlini IFA kiállításon bejelentette a Lumia 930 olcsóbb testvérmodelljét, a Lumia 830-at, mely természetesen kevesebbet tud a nagytesónál, viszont még mindig felsőkategóriás termék.

A Lumia 830 kapcsán a tervezőknek nem sok munkája akadt, hiszen lényegében egy az egyben átvették a nagytesó vonalait. Anyagválasztás fronton sincs semmi visszalépés, hiszen oldalt minőségi fémborítás fut körbe, az ezúttal már cserélhető hátlap pedig kellemesen puha tapintású polikarbonátból készült. Pozitív változás, hogy a vastagságon sikerült faragni több mint 1 millimétert, a tömeg pedig 17 grammal csökkent.

A Lumia 830-cal egy időben debütált a legújabb Windows Phone 8.1 Update 1 operációs rendszer, melyhez szokás szerint érkezett néhány exkluzív Nokia újdonság.

A takarékoskodás jegyében ebben a mobilban nem Full HD, hanem csak 720p HD felbontású kijelzőt bámulhatunk. A szélein szépen lekerekített, cseppformásított 5 colos display a Lumia 930-tól eltérően nem AMOLED, hanem IPS LCD technológiára épül.

Oldalt minőségi fémborítás fut körbe, a hátlap pedig puha tapintású polikarbonátból készül. Fotó: archív

A Lumia 930-ban lévő 20 megapixel helyett ezúttal be kell érnünk 10 megapixellel, viszont az általános képminőségre egyetlen rossz szavunk sem lehet. A 26 milliméteres nagylátószögnek köszönhetően még szűk beltérben is garantált, hogy semmi sem marad le a felvételekről. A videofelvevő révén maximum 30 fps sebességű Full HD felvételek készíthetők, akár Dolby Digital Plus 5.1-es térhangzással és mélyhangszűréssel.

A relatíve alacsony rendszerigényű Windows Phone még a Lumia 830-ban lévő Snapdragon 400-as chippel is remekül muzsikál.

A négy darab 1,2 GHz-es processzormag a hétköznapi gyakorlatban fürge és stabil működést garantál. Az 1 GB RAM és a 16 GB flashmemória pont a fele a nagytesóban lévőnek, de szerencsére a microSD memóriakártyás bővítési lehetőség adott.

Míg egyes csúcsmobilokból kimarad, addig az új Nokiában ott figyel többek közt a sztereó FM rádió is, ezenkívül pedig a remek Here Drive+, illetve Here Maps navigációs/térkép szolgáltatások mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Az elérhető ár alatt egész konkrétan 330 eurót ért a gyártó, vagyis körülbelül 100 ezer forintot, ami jelentősen elmarad a Lumia 930-féle 550 eurós kezdőártól (170 ezer forint). Az árazás a nagytesóhoz képest tehát nagyjából rendben is lenne, csak éppen a készülék hivatalos hazai listaára nem kevesebb, mint 130 ezer forint, és ezért a pénzért mostanság akár már szürkeimportos Lumia 930-at vagy Galaxy S5-öt is vásárolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!