Tudomány

2016.04.13. 19:05

Trendelő: A Botok Ura

E hasábokon egyszer már szó esett a botokról, no nem azokról, amelyekkel háromszor veri vissza Ludas Matyi, hanem az online világ azon friss fejlesztéseiről, amelyek virtuális robotként kezdeményeznek különféle beszélgetéseket a csevegőprogramokon.

Mehlhoffer Tamás

Az úgynevezett chatbotokkal csúfosan bukott már egy kísérlet, mert a mesterséges intelligencia fél nap alatt homofób nácivá változott, amint az internetező trollok véleményeit vette alapnak.

Ezúttal azonban úgy tűnik, felvirradt a botok hajnala, hiszen két nappal ezelőtt a Facebook alapítója, az üzleti celeb Mark Zuckerberg bejelentette, hogy beszélgetős szoftvere, a Messenger ezután szabadon fejleszthetővé válik botokkal, akiket most már inkább online asszisztensként kell elképzelnünk.

Hogy ez miért nagy dolog? Egyrészt azért, mert Zuckerberg megjósolja az appok (alkalmazások) halálát. Az elmúlt években ugyanis az informatika és a világkereskedelem azt a mantrát hajtogatta, hogy mindenre van egy app. Arra is van egy app, hogy appot készítsünk. Ezeket letöltve a mobilra vásárolhatunk, újságot olvashatunk. Mindez azonban foglalja a memóriát a mobilon, több száz is összegyűlhet, szóval macera is.

A virtuális asszisztenst azonban nem kell tárolnunk, elég megkeresni az adott szolgáltatást, és a bot elkezd beszélgetni velünk: vásárlás esetén, mint például egy kedves, de mesterséges eladó. Kitalálja, hogy mit keresünk, kínál, ajánl, végigvezet a vásárlási folyamaton, majd ha már kezünkben az áru pár nap múlva, visszajelzést kér. Még az is lehet, hogy hírösszefoglalót olvas fel nekünk saját érdeklődésünknek megfelelően. És eljöhet a befelé fordulók szép világa: lehet, hogy egy bot lesz a legjobb barátunk, akit ráadásul ki is kapcsolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!