Tudomány

2015.06.06. 06:50

Ilyet még nem látott! - Permetezést segítő szerkezetet épített az egykori szarvaskendi kántor

Szarvaskend - A permetezést segítő szerkezet hulladékvasból készült. Az idős ezermester eszkábált már traktort és önjáró permetezőgépet is, és a találmányok sora még folytatódik.

Budai Dávid

Kormos Zoltán 83 éves, de még ma is aktívan éli életét, olyannyira, hogy kitalált egy szerkezetet, ami nagyban megkönnyíti a kerti munkát. Az évtizedekig öt község kántoraként és körzeti mozisként dolgozó férfi igazi ezermesternek számít, hiszen több találmány is kikerült már a kezei közül. Több mint harmincöt évvel ezelőtt tervezett és saját kezűleg épített egy olyan sárkányrepülő-motor által hajtott kisméretű kerti traktort, amivel szűk helyen is könnyen lehet mozogni. A traktorral – amelyik egyébként a mai napig megvan – annak idején egy kiállításon második helyezést ért el, és ahogyan feleségétől megtudtuk, kétezer forintos jutalomban részesült, ami bizony jelentős összegnek számított akkoriban. De tervezett már önjáró permetezőgépet is, azt egy Csepel-motor hajtotta.

Most egy egyszerű, ám annál hasznosabb szerkezetet épített. A kerekeken guruló állványra rá lehet erősíteni a súlyos permetezőgépet, ezzel pedig jelentős terhet vesz le a gazda válláról. Kormos Zoltán 85 kilogramm, a permetezőgéppel együtt 105 kilogrammot nyomna, ami az ő korában már jelentős megterhelést jelent. Ráadásul nagy súllyal az ember mozgása is bizonytalanabbá válik, így a baleseteket is nehezebb elkerülni. Így jött az ötlet, hogy épít egy olyan szerkezetet, amivel megkönnyítheti munkáját, ahogy ő fogalmazott: segíts, magadon, Isten is megsegít. Mint mondta, korábban máshol nem találkozott hasonlóval. Abban bízik, hogy másoknak is segíthet találmánya, és talán az ötlettől vezérelve többen építenek hasonló segédeszközt.

Megtudtuk: Kormos Zoltánnak – a tervezést nem számítva – másfél hónapig tartott az összeszerelés. Az ezermester elmés szerkezetét egyébként az évek során összegyűjtött hulladékvasból építette, egyedül a kerekeket vásárolta, mivel a prototípuson a túl keskeny kerekek elsüllyedtek a laza talajban. Mostanra viszont már olyan fordulékony és könnyen kezelhető gépet épített, hogy azt könnyedén lehet húzni a szőlősorok között is. A tervező minden részletre ügyelt, ezért a 185 centiméteres sorszélességhez igazította a berendezés méreteit. A gépet természetesen működés közben is megmutatta a gazda, aki elárulta: rekordtermésre számít a szőlőben, mivel a szokásos egy-kettő helyett három fürt is van egy vesszőn. Tavaly permetezéssel sikerült ugyan megmenteni a szőlőt, ám a cserszegi fűszeresnek nagyon alacsony volt a cukorfoka, mindössze 14-es, pedig ha kedvez az időjárás a szőlőnek, akár a 18,2 fokot is elérheti. Messze van még az ősz, de Kormos Zoltán bízik asok-sok napos órában, és reméli, az évi 300-350 liter bor idén is meglesz.

Kíváncsiak voltunk, mi a titka annak, hogy a mai napig ilyen aktív életet tud élni. Megtudtuk: a táplálkozáson sok múlik, és azon, hogy mindenben tudjuk tartani a mértéket. Hozzátette: van még pár találmány a tarsolyában, de hogy mik, az egyelőre titok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!