Tudomány

2015.03.06. 18:42

Ingyenes szorzótábla-tanulást segítő applikációt készített egy csepregi tanár a fiának

Emlékszem az évtizedekkel ezelőtti álmatlan éjszakákra, amikor a szorzótáblát próbáltam megtanulni. Egy idő után mindig elölről kezdtem mondogatni, a végéig pedig talán soha nem jutottam el. Meg is lett az eredménye. A héttel, a nyolccal és a kilenccel szorzandó számokkal a mai napig zavarba lehet hozni. Nagy hátrányt persze emiatt csak másodikosként szenvedtem, amikor elmaradt a pirospont-dömping. Az évek során észrevétlenül szoktam rá a számológépre, egy ideje meg nincs is mit nagyon összeszoroznom.

Budai Dávid

Bár a világ sokat változott, a szorzótáblát ma is meg kell tanulni a gyerekeknek, és ma sem megy könnyebben, mint régen. Illetve dehogynem. Takács Tibor kisfia éppen most tanulja a szorzótáblát, így a mérnök-informatikus édesapja, aki a csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskolában programozást oktat, gondolt egyet és írt egy programot, amivel gyermeke gyakorolhatja a szorzótáblát.

Takács Tibor elmondta, hogy egy nagyon egyszerű programról van szó, amit akár az ő diákjai is meg tudnának írni. Mindössze másfél órát vett igénybe az applikáció elkészítése. Sikere talán éppen ebben rejlik. Merthogy a programot már nem csak kisfia, de annak osztálytársai is használják. Sőt, múlt hét péntek óta bárki szabadon hozzáférhet az androidos alkalmazáshoz, ami a szorzóTableT nevet viseli. A program neve nem csak a szorzótábla és a tablet szoros kapcsolatára, de a két T a fejlesztő Takács Tibor nevére is utal. Hétfő óta 73-an töltötték le a programot, sőt, tegnap óta már mi is szorgosan nyomkodjuk a számokat a telefonunkon.

A fejlesztésre valóban könnyű rákattanni, fia egyik osztálytársa egymás után kétszáz példát oldott meg, így eddig ez nem hivatalos rekordnak is tekinthető. Ha a szülő kérdezi ki gyermekét a szorzótáblából, egészen biztosan megunja már a negyvenediknél. Az alkalmazás úgy működik, hogy miután kiválasztottuk, hogy szorzást vagy osztást, esetleg mindkettőt szeretnénk gyakorolni, a program elkezdi véletlenszerűen kínálni a példákat. Jó megoldás esetén mosolygó, rossz megoldás esetén pedig szomorú szmájli jelzi, hogy helyes volt-e a válasz. Mivel ezt egy hanghatás is kíséri, így a szülő egyből tudhatja, ha gyermeke még nem tud mindent.

A program csak akkor lép tovább, ha megérkezik a helyes válasz. Így a fejlesztő szerint játszva lehet tanulni, ami tudvalevő, hogy az egyik leghatékonyabb módszer.

Takács Tibor nem először írt oktatást segítő applikációt, sőt megtudtuk, most is dolgozik egy újabb alkalmazáson. Ha meglesz, letöltjük azt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!