Utazó

2011.09.28. 09:15

Ahol megérint a történelem

Egyiptomban járva kihagyhatatlan az ország történelmének és élővilágának feltérképezése. Előbbit bátran kezdjük az ország fővárosában, utóbbit pedig egyik tájvédelmi körzetében.

Horváth Viktória

Kairó nem is olyan régen még veszélyesnek minősült a Tahrír téri zavargások és tüntetések miatt, ám mára már nyugodtan látogatható az üdülőövezetektől (Hurghada, Sarm el-Sejk) viszonylag messze, több száz kilométerre található központ. A városban járva kihagyhatatlan az Egyiptomi Régiségek Múzeumának megtekintése, igaz, fényképezőgéppel ne készüljünk, szigorúan tilos az épületen belül a fotózás.

A turista emiatt egyrészt bánkódhat, hiszen látványosságból nincs hiány, de az is igaz, a sok villanó vaku és az állandó fókuszálás tönkretenné az életre szóló élményt. A lazacszínű épületben található a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteménye, mintegy 150 ezer kiállított és több száz ezer raktárban tartott tárggyal. Közvetlen szomszédságában áll egyébként a korábbi kormány pártjának a hatalmas épülete, melyet fényképezni szigorúan tilos, nem véletlenül: felgyújtották a tüntetők, így a kiégett épület a tanúja a korábbi zavargásoknak. Hogy a káosz a múzeum értékeit és nyugalmát ne befolyásolja, a helyiek élő láncot alkotva állták körül az épületet, ám a zűrzavart kihasználva így is sikerült néhány tolvajnak a tetőn át bejutni s eltulajdonítani egy-két értékes leletet.

A múzeum leghíresebb darabjai közé tartoznak Tutanhamon kincsei, melyeknek egy külön emeletet szenteltek, itt található híres aranyszarkofágja is, vagy az Írnok szobra, melynek pillantása éppoly eleven, mint több ezer évvel ezelőtt élt modelljéé lehetett.

Kairó mellett közvetlenül, már-már összenőve azzal, Gízában találhatók Egyiptom leghíresebb piramisai: Kheopsz, Kefrén és Mükerinosz fáraó építményei állnak ott. Életkoruk tekintélyes: időszámításunk előtt 2400 körül építették, ám még ma is jó állapotban lehet megtekinteni őket.

A piramisok egyébként mészkőplatón, a Mokattam-fennsíkon állnak. A Kheopsz piramis 138 méter magas, eredetileg 147 méter volt. Nagyjából 2,5 millió, egyenként 2,5 tonnás faragott mészkő tömbből építették, méretei s arányos felépítettsége lenyűgöző.
A modern kori mérnökök a mai napig nem tudják biztosan megmondani, hogyan építhették az akkori tudással és eszközökkel, de egyvalamiben megegyezik a véleményük: a mai technikával és tudással sem tudnák szétbontani a piramist kövenként a tökéletes tervezésnek köszönhetően. Mindenesetre a szétbontást néhány turista már megkezdte, ezért nem is szabad megérinteni a köveket, vagy felmászni rájuk.

Bemenni egyedül Mükerinosz piramisába lehet, a három közül a legkisebbe, de mivel már réges-régen kifosztották, egy üres termen kívül mást nem lát az alacsony és levegőtlen folyosókon magát átküzdő turista. Az ókori egyiptomiak csillagászati ismeretei is lenyűgözőek: a négy tengely pontosan a négy égtáj felé mutat, csúcsa pedig az égbe, ahol isteneiket sejtették a fáraók.

Egy kis sétányira vagy néhány perc tevegelésre található a Szfinx, az oroszlántestű, de emberfejű őrző. Egyes elméletek szerint Kefrén fáraó építtette, hogy védje piramisát, míg mások szerint több mint tizenkétezer éves, még az atlantisziak építették, s Kefrén fáraó csak kiásatta a homokból. Két történet is tartozik még a csodás kőszoborhoz: feje állítólag azért kisebb arányaiban a testénél, mert előbb oroszlánfeje volt, később kapta meg emberi vonásait, a másik szerint csonka orrát nem az erózió okozta, hanem a hódító Napóleon akart így csúfot űzni az egyiptomiak kultúrájából.

A forró homok után jólesik egy kis fürdés: a Vörös-tenger kiválóan alkalmas a felszíni vagy mély búvárkodásra. Előbbihez csak búvárpipára és búvárszemüvegre van szükségünk, s szinte a part mellett haladva is találhatunk halakban és más élőlényekben gazdag korallszigeteket. Ám, ha valami igazán szépre vágyunk, látogassunk el Giftun szigetére.

A nemzeti parkban nincsenek szállodák, se árusok, csak a csodálatosan fehér homokos tengerpart és az alig hullámzó, nagyon sekély, de kristálytiszta víz. Ezért választja egyre több turista kirándulása színhelyéül, mert itt a reklámokban látott pálmafás, érintetlen tengerpartot talál. Giftun szigetére több helyi utazási iroda is indít hajókat snorkellingezéssel, azaz felszíni búvárkodással egybekötve.

A szerencsésebbek nemcsak a gyönyörű korallszigeteket láthatják, hanem találkozhatnak bohóchallal, amit nemes egyszerűséggel a mese alapján mindenki csak Némónak hív, murénával, polippal, és a hajók mellett gyakran felbukkanak csapatostul a vadon élő delfinek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!