Utazó

2012.01.10. 21:56

Vérpezsdítő folklór show

Rió egyik leglátványosabb éjszakai programja a Plataforma Show

Vas Népe

Plataforma Show

Egy érdekes, kiadós vacsora után kerestük fel a Plataforma éjszakai show rendezvényét. Előzőleg még a vacsoráról annyit, hogy itt az ételválasztás volt egyedi, eddig még nem tapasztalt. Aki a vacsorának ezt a formáját választotta, annak be kellett fizetni egy bizonyos összeget, s aztán kezdődött a mutatvány. Az előételek fogyasztása hagyományos, svéd asztalos formában történt, volt itt minden, még pálmaszív is az asztalon. Ez igen finom csemege, a húsz év körüli pálma új, középső hajtását vágják ki, s ezt a zsenge, póréhagyma kinézetű zöldet tálalják fel. Mondanom sem kell, ha a pálma „szívét” kivágják, a fa is elpusztul.

A főétel fogyasztásához egy csipeszt is adtak. Hosszú nyársra tűzött sült húsokkal járták körül az asztalokat a pincérek, s minden vendégnek a nyárson lévő húsból levágtak egy falatot, amit a csipesszel kellett elvenni, s megkóstolni. Ha ízlett a kínált hús, akkor a nyársról szeltek belőle a tányérra. A nyársakon csirke, sertés és különböző marha húsok voltak, annyit ehetett az ember amennyi csak belé fért.

Nos ilyen előzmények után érkeztünk a Pltaforma show-ra. Mondanom sem kell, a hatalmas nézőtér már tele volt vendégekkel. A terem földszinti részén asztalok mellett lehetett helyet foglalni, míg oldalt és a karzaton székek sorakoztak. A műsor előtt, az est fellépő táncosai közül többen is, a nézőtéren sétáltak, s fotós lányok kerestek olyan vendégeket, akik mellé le lehetett ültetni a táncosokat. Villogtak a vakuk, s készültek a közös felvételek a táncosnőkkel, s mire vége volt a show-nak, a képeket is meghozták a kiszemelt vendégekhez, amiért 30 reált, 4500 forintot kértek. Nem túlságosan sokan fizettek ezekért a fotókért, előzőleg ugyanis egy szó sem esett arról, hogy ez lesz a vége az ajánlkozásnak. (Itt jegyzem meg, hogy sok helyen fotózzák a turistákat, hogy aztán a fotókat pénzért kínálhassák számukra.)

Rió - Plataforma Show
Fotó: Győrffy István, a videót szerkesztette és a zenéket válogatta: Urbanics Pál

Amúgy a show jó volt. Brazília történelmét táncolták el, színpompás ruhákban, káprázatos akrobatikus mutatványokkal teletűzdelve, s a végén, karneváli ruhákban is megjelentek a hölgyek.

Volt az estnek egy különös fénypontja, a műsorvezető a vendégeket is bevonta produkcióba. Sorra szólította meg a résztvevő nemzetek csoportjait, s közben az egyes országok népszerű, esetenként világszerte ismert dalait játszotta a zenekar. A jelenlévő nációk fiait, lányait színpadra szólították, s kérték, énekeljenek, táncoljanak a zenére, nem egy esetben egészen jó spontán produkciók születtek. Együtt voltunk a show-n japánokkal, koreaiakkal, svédekkel, finnekkel, törökökkel, románokkal, olaszokkal, kanadaiakkal, portugálokkal, spanyolokkal. A magyar csoport számára az Az a szép, az a szép kezdetű nótát játszották el.

Plataforma Show Fotó: Győrffy István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!